Portrett av en art.      Ved Gunnar Gilberg.

Rhododendron bureavii. SS Taliensia.

 

 
Den første europeer som fant denne perlen av en rhododendron, var den franske misjonæren Jean-Marie Delavay. Det skjedde en junidag i 1886 nord for byen Dali i Nordvest- Yunnan, Kina. Allerede året etter ble den botanisk beskrevet av autoriteten Adrien Franchet ved Jardin des Plantes i Paris. Mange år senere var det den skotske plantejegeren George Forrest som sørget for at den kunne bli introdusert i vestlige hager, idet han i 1917 sendte frø hjem til Storbritannia. Senere har andre plantesamlere sendt frø fra mange forskjellige innsamlinger. Artens naturlige utbredelse er i noen få begrensede områder i Yunnan og naboprovinsen Sichuan, tre-fire tusen meter over havet. Her er fullvoksne planter registrert med en høyde fra 1,7 til 7,6 meter. Vekstformen er tett og avrundet når den vokser på et åpent sted, og mer som et lite tre i skygge. I kultur blir arten høyst tre meter. R.bureavii er en førsteklasses bladplante som er en pryd for hagen året rundt. Nyveksten er praktfull - sølvgrå som sjatterer i brunt og etterhvert går over til rødbrun. De modne bladene er mørkt grønne på oversiden, og undersiden er dekket av kanelfarget eller rødbrun filt. Kvistene er også dekket av denne filten, og det gir hele busken et loddent preg. Bladene sitter på i tre-fire år og planten virker derfor tett og frodig.

 

Den første blomstringen må vi gjerne vente på noen år. Blomstene er nærmest klokkeformede, springer ut i mai måned fra sterkt rosarøde knopper, og blir så svakt rosa eller hvite, med eller uten små, røde flekker. Klasen er noe løs, men består av 10-20 enkeltblomster. Blomstringen er vakker uten vanligvis å være oppsiktsvekkende - iallfall de første årene.

På eldre planter kan blomstringen være forholdsvis rik, og på de beste riktig nydelig.

 

Eksemplarene i den gamle botaniske hagen i Bergen, Muséhagen, hører til disse. R.bureavii er ganske hårdfør og burde plantes mye mer. Den vil gi mye glede i mange år! Navnet sitt har den fått etter den franske botanikkprofessor Edouard Bureau som levde fra 1830 til 1918.

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997