Mine favoritter - TO GAMLE VENNER.

Av Torbjørn Lem Gjesteland

 

 Eller er det kanskje venninner? - I hvert fall ble vi kjent så vidt i -74, litt utpå høstparten. Været var ufyselig kaldt. Neglebiten satt allerede godt i og følelsen i hendene var sterkt redusert etter å ha pakket ut en hel haug med rhodoer fra Glendoick Gardens, Perth i Scotland.

R.dauricum 'Hokkaido' het den ene. Den så riktig så pjuskete og beskjeden ut. Selv bladverket hadde lite å fare med, men den duftet spesielt godt. På undersiden av bladene var det små prikker / skjell. - Siden lærte jeg at denne rhodoen tilhører "lepidotene". Duften av planten og de mindre bladene er jo typiske.

R.thomsonii var navnet på den andre. Blomster manglet jo, men bladverk og form tydet på et noe større ambisjonsnivå og selvfølelse. Fargen på barken var påfallende allerede. - Men her var der ingen duft og ingen skjell på undersiden av bladene. - En typisk "elepidot".

Begge havnet hurtig og kontant i den iskalde jord. - Her var det lite av tender loving care! Jeg er sikker på at hjemlengselen til Glendoick var stor.

Siden er det gått både vinter og vår og vi er blitt - ja - gamle venner.

 

R.dauricum 'Hokkaido'

Seksjon: Rhododendron Underseksjon: Rhodorastra.

Navnet: Fra Dahuria i Sibir - Linné fikk plantematerialet derfra i 1753. Den hvite type ble funnet av De Candolle i 1839. på Hokkaido i Japan.

Område: Sibir, Mongolia, Manchuria, Nordøst-Kina, Korea, Japan og Sakalin-øya.

Vekstform: Buskaktig,1,5-2.4 m. høy.

Blad: 1.0-3,4 cm. lange og 0,6-2.0 cm. brede. Ovale til elliptiske. Om vinteren felles de fleste bladene, bortsett fra en liten krans i grenspissen.

Blomst: Ren hvit, traktformet 1,3-2,3 cm. Allerede tidlig i mars er blomstringen i gang, så frosten kan være et problem. Den kan være litt av et syn når alt klaffer. Litt minusgrader tåles. Den kommer imidlertid igjen og igjen. - Den gir aldri opp!

Hardførhet: Ingen problemer på Vollane i Eidsvåg siden -74.

Dyrkningskrav: Tåler det meste. Vanlig omtanke.

Formering: Vanskelig å stikke. Ikke butikk for planteskolene - så langt.

Egen erfaring: Positive, selv om den kan være pjuskete i blant. God duft, tidlig blomstring, hardfør og masse sjarme.

R.thomsonii

Seksjon: Ponticum Underseksjon: Thomsonia

Navnet: Etter den irske legen Th.Thomson 1817-1878, som var sjef i den botaniske hagen i Calcutta.Planten ble funnet i Sikkim-Himalaya i 1849 av J.D.Hooker.

Område: Nepal, Sikkim, Bhutan, Sør-Tibet og Øvre Burma. Vokser i tette rhodokratt, bambusskoger og nåletrærområder. 2400-4300 m.o.h.

Vekstform: Buskaktig til mer som et tre.
Blad: 4-1 l x 3-7 cm. Bredt elliptisk. Bladene beholdes i 1-2 år.
Blomst: Blodrød, fløyelsaktig fyldig/tjukk i april.
Hardførhet: God. Siden -74 har den bare en gang vært lettere frostskadet hos meg.

Formering: Grei. Det tar noen år før den kommer i puberteten slik at det blir nok ingen vanlig handelsvare.
Egen erfaring: Spesiell plante. Påfallende kanelfarget bark som skaller. Spesielle blomster uten at planten blir jålete av den grunn. Interessante grønne nyanser på bladets over- og underside. Tidlig og påfallende vakker blomstring.

Jeg synes begge disse plantene er selvskrevne i en rhodosamling.

 

 

 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997