Portrett av en art.  Av Dagfinn Aarskog

 R. Oreodoxa var. Fargesii  SSFortunea

 

 

Rhododendronen Fargesii hører med til en av kompensasjonene vi har som bor i regnbyen Bergen. Det er nemlig en art som blomstrer tidlig, gjerne i overgangen mars – april. En relativ mild ettervinter sammen med at den er relativt frostresistent, gjør at den kommer trygt gjennom de aller fleste vintrene i Bergen.
 

 

Planten er ganske utbredt i skoger 2000 – 3000 m.o.h. i provinsene Sichuan, Gansu og Hubei i Vest Kina. Den har navn etter sin oppdager P. Farges som hørte til en gruppe franske jesuittmisjonerer og plantesamlere som holdt til i Vest Kina på 1800-tallet.

Orodoxa og Fargesii er svært like hverandre. Viktigste forskjellen er at Fargesii har noe kortere og bredere blad. Navnet Orodoxa er avledet fra gresk oreos som betyr fjell og- doxa som betyr pryd,- med andre ord den er fjellenes pryd når den står i blomst.

Fargesi er en opprettet, relativ smal busk, eller lite tre, og det angis at den med tiden kan bli   3 – 4 m høy. Min plante ble innkjøpt fra Glendoick Gardens i Skotland i 1980, og 20 år gammel er den nå vel ca 2 m høy. Vekstformen er åpen, og den får etter hvert bar stamme. Jeg har brukt de relativt småbladete, og kompakte R. minus og R. chengshienianum  som forgrunnsplanter. Bladene er friske og har et lett grågrønt skjær, mens undersiden er lett blågrønn. Når det blir kaldt ruller bladene seg sammen og likeså dersom det blir for tørt. Når disse påkjenningene er over, ruller bladene seg ut igjen og er like flotte. Nyveksten er en attraksjon i seg selv.

Den står med store, runde knopper gjennom vinteren, og bryter gjennom med frisk, livligrød farge. I dette stadiet er den svært frostresistent, men også litt senere når den springer litt mer ut med karakteristiske foldede knopper, tåler den en hel del. Jeg synes den er på sitt flotteste i dette stadiet, og det er slik den er fotografert i første halvdel av april 1998. Fargesii blomstrer som en relativt ung plante, og i enkelte år er den fantastisk blomsterrik Fullt utsprunget er fargen klart rosa i løse klaser på  6 – 12 klokker.

Selv om R. Fargesii  er en relativt høy rhododendron blir den ikke så voldsomt plasskrevende slik at den er vel verd å satse på i en middelstor hage.

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997