Portrett av en art. Ved Gunnar Gilberg

 R.mucronulatum. SS Rhodorastra.

 

Om det blir en mild vinter, tror jeg ganske sikkert at denne gledesprederen blir den første rhododendron som blomstrer i det 21. århundre her i landet! Denne planten skulle vært kåret til TUSENÅRSRHODODENDRONEN!

Når dette leses i januar 2001 er det kanskje bare et par eller noen få uker til vi kan nyte synet av de motige, lysende pupurrosa blomstene. Hvis Kong Vinter holder et fast grep til nærmere april, får de nok konkurranse av andre tidlige sorter, men hvis han løsner grepet noen dager i februar og ikke har vært altfor streng de foregående ukene, er mucronulatum som den første av alle, rede til å vise sin prakt. Normalt blomstrer den hos oss i mars. I England og Skottland kan den finne på å springe ut i desember. Den er blomsterdyktig fra svært ung alder.

 


En moden plante av denne arten er svært blomsterrik, - hadde den hatt blader på denne tiden ville blomstringen sikkert dekket det aller meste av dem. Men den blomstrer altså på bar kvist, hvilket etter min mening er en stor, ekstra bonus. Tenk å kunne ta inn en gren med knopper og halvt utsprungne blomster og sette den i en utsøkt, liten vase. For en estetisk fornøyelse, og hvilken forsmak på Våren! Man kan bli lyrisk av mindre. Forresten burde mange rhododendrondyrkere bli flinkere i den sporten, å våge å klippe rhododendrongrener til pryd inne. Planten kan ha svært godt av det, for det er jo også en måte å pleie og forme busken på busken på. De høytvoksende formene av R.mucronulatum vil iallfall bli tettere og finere. Og det er viktig at man forsktig begynner dette arbeidet når planten er ung.

R.mucronulatum er altså helt bladfellende, men før den slipper dem en gang i november-desember, gir de en festlig oppvisning med sterke høstfarger. Bladene som er fra 3 til 7 cm lange og opptil 3 cm brede, er ellipse- til lansettformet og ganske tynne. Undersiden har skjell, og viser altså at arten tilhører de lepidote rhododendron.

Blomsterstandene har bare én eller to blomster, høyst tre, men i tillegg til de endestilte knoppene, kommer det også blomster i de tre-fire øverste bladhjørnene, så blomstringen virker likevel tett.. Blomstene som sitter på en centimeterlang stilk er vidt traktformet, opptil 5 cm tversover. De har fem kronlapper og fargen varierer hos de forskjellige former i nyanser fra hvit og rosa til dyp eller lysere purpurrosa. Blomsten har ti støvdragere av ulik lengde, og griffelen stikker langt fremfor disse.

R.mucronulatum fordeler seg på to varieteter, var.mucronulatum og var.chejuense. Den førstnevnte blir vanligvis en opprett, litt sprikende, men likevel tett forgrenet busk på rundt to meter. Sistnevnte er en dvergform som er nærmest krypende, eller danner en liten tue. Den ble funnet i mai 1976 av Hideo Suzuki (se omtale i Lapprosen nr 2 og 3 -2000) og Pat og Warren Berg på øyen Cheju i Korea. På fjellet Halla vokser den i store mengder i høyder fra 1400 til 1800 m.o.h. Den ble introdusert til dyrking av oppdagerne allerede samme år.

R.mucronulatum er utbredt i det sydøstlige Sibir, Mandsjuria, Nord-Kina, Korea og Japan. Den ble første gang beskrevet i 1837, men ble introdusert i Vesten, nærmere bestemt Arnold Arboretum, Massachusets, USA,  først i 1882. I 1907 kom den til Kew Gardens i England fra en planteskole i Yokohama, og har siden fått flere utmerkelser.

Undererseksjonen (SS) Rhodorastra som hører til seksjonen (S) Rhododendron i underslekten (SG) Rhododendron, inneholder bare noen få arter. Den ene av dem er R.dauricum som også i høy grad fortjener en plass i hagen. Både denne og R.mucronulatum er meget hårdføre, og er blitt brukt i krysningsarbeid for å frembringe hårdføre hybrider. Tilogmed blomsten kan tåle et par minusgrader, men det sier seg selv at hele blomstringen ofte stryker med i vårt vekslende klima. Ikkedestomindre gir de oss noen av vårvinterens fineste opplevelser. Navnet mucronulatum henspeiler på en bitteliten brodd som sitter ytterst på bladet.

 

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997