PORTRETT AV EN ART

ved Gunnar Gilberg

Rhododendron rupicola, SS Lapponica, fordeler seg på tre varieteter: var. rupicola,var. chryseum og var. muliense. Denne arten blir vanligvis tett og fin, omkring 60cm høy, men kan i noen tilfeller gå opp i godt over meteren og bli litt strantet.

Bladene er mørkt grønne og nokså matte, elliptiske, avlangt ovale, eller omvendt eggformet. De er ganske små, ikke mer enn 0,6-2,5 cm lange, og 0,4-1,4 cm brede, og ettersom denne underseksjonen (SS) hører til de lepidote rhododendron, har de skjell eller såkalte skjoldhår. Denne arten har særlig mange slike. På undersiden av bladene sitter de så tett at de overlapper og berører hverandre, og det morsomme er at her er to fargevarianter! - mørkebrune og gule. De er såpass store at de lett kan sees med det blotte øyet. Bladstilken som også har skjell, er 2-3 mm lang.

Den endestilte blomsterstanden har fra to til åtte blomster som er 1-1,7 cm lange. De sitter på stilker som er opp til 4 mm lange og tett besatt med skjell. Blomsterkronen er femlappet, vidt traktformet, og har 5-10 støvbærere av ulik lengde som vanligvis stikker utenfor blomsten. Støvknappene er ofte mørkerøde eller brune, i fin kontrast mot kronbladene.

 

R.chryseum ved landsbyen Yongzhi,
vest for Mekongelven, mai 1997.

Foto: Gunnar Gilberg.

 

Hos rupicola har blomstene en svært mørk, purpurfiolett farge – den mørkeste i hele underseksjonen i konkurranse med R. russatum. Men det er chryseum som med sine lysende gule blomster har størst interesse som hageplante. Den kan variere noe, både i vekstform, blad- og blomsterstørrelse. Men de beste formene er et skikkelig blikkfang i fjellhagen – og hårdfør og lettstelt som den er, er det er en plante som er lett å anbefale.

Muliense var tidligere synonym med chryseum. De skiller seg fra hverandre bare i noen få trekk, og kan av vanlige hageeiere betraktes som like.

Rupicola som ble oppdaget av George Forrest i juni 1910 ved Lijiang i Yunnan, vokser i Nord-Burma, Nord-Yunnan, Sydvest-Sichuan og Sydøst-Tibet. Chryseum har en lignende utbredelse. Den ble først funnet av Frank Kingdon Ward i juni 1913, på gensen mellom Tibet og Yunnan.

Navnet rupicola forteller at planten ”bor” på steinete steder. Chryseum betyr gyldengul.

Kilder: P. & K. Cox: The Encyclopedia of Rhododendron Species.

H. H. Davidian : The Rhododendron Species, Vol. I, Lepidotes.

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997