Min favoritt.  Av Jan Valle

Gomer Waterer
 

En mørk og grå novemberdag, med tåke og regn i luften, ringte telefonen.  Det var Anne Tafjord-Kirkebø fra redaksjonen i Lapprosen. - Hei, Jan, kan du tenke deg å skrive en liten artikkel under tittelen 'Min favoritt'?  Spørsmålet kom litt brått på, så svaret ble vel mer tja, enn ja.  Artikkelskriving i blader og tidsskrifter er ikke hverdagskost for meg som sysler med den praktiske siden av rhodohobbyen. 

Tilbake til tittelen.  Det er som kjent ikke lett å trekke frem en favoritt fremfor en annen.  Mange ville nok ha valgt en art ¨¨ skrive  om, men jeg har valgt å skrive om en hybrid. 'Gomer Waterer' er nok kjent for de fleste, god, gammel og vakker som den er. 

 

På grunn av sin sene blomstringstid er den ikke det største blikkfanget når hagesentrene åpner.  Men kommer du tilbake litt senere i sesongen, vil du få se den med blomst.  Planten er sunn, frisk og fin med en bred og tett vekst.  Bladverket har en kraftig, mørk grønnfarge, og den kan med tiden nå en høyde på 1,5-2 meter.  Herdigheten er upåklagelig. Peter Cox definerer den som H5, Gimle planteskole som H3, mens Gunnar Gilberg i sin bok 'Rhododendron for alle' har satt -26°C. Selv har jeg to eksemplarer som ser ut til å trives svært bra.

Så litt om opphavet.  Moren Catawbiense er som alltid sikker nok.  Så var det faren som ofte er mer usikker, men skal man tro de som vet mer enn meg, kan det være griffithianum.  Men hva kan ikke ha skjedd en fin sommerdag på slutten av 1800-tallet, med fuglesang, fønvind og surrende bier i luften?

Men så var det selve blomsten.  For det er nok den som gjør denne planten virkelig attraktiv, og til en av mine favoritter.  Med sin porselensaktige, ja, nesten litt orkidelignende struktur, hvit med rosa skjær og stor gul ganeflekk er den et nydelig syn.  Hos meg kommer den o blomst vanligvis i månedsskiftet juni/juli.  På det norske Arboret på Milde vil du kunne se fine eksemplar i Nydalen kultivarsamlingen 'Historien fortsetter'.

1 stk plantet 1972. 1403. Højkol Pl.Skole Danmark

3 stk. plantet 1996. 364.  Hans Hackmann Baumschule i Tyskland.

Rhododendron Gomer Waterer ble introdusert i England rundt 1900.

Jan Valle.

 

 

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997