”Tjorehagen”
- en naturopplevelse utenom det vanlige.

Ved Pål Skagseth

se også artikkelen

Vårtur til Eidsvåg og Radøy (06.04.03)

ved Randi Valen Fessl

der turen også går innom Tjorehagen

”Tjorehagen”- Olav Tjores livsverk ligger på Radøy i Nordhordland, ca. 5 km nord for Alversund mot Manger. Olav påbegynte sitt arbeid på den ca. 10 mål store skogs- og lyngtomten i 1960. Med handmakt, spade, hakke og trillebår omformet han litt etter litt utmarken til en hageperle av ekstraordinær skjønnhet. Han gravde ut en myr til et stort tjern med holmer og viker med plass til både båt og regnbueørret, han laget idylliske stier og veier som slynger seg harmonisk omkring i terrenget. Men fremfor alt plantet han busker og trær fra alle verdens kanter. Han la sin elsk på rhododendronplanter, og etter hvert har han plantet ut mange hundre forskjellige vildarter og hybrider.

Ingen steder i dette landet vil man kunne finne et så stort utvalg av storbladete rhododendronarter som her: fictolacteum, hodgsonii, rex, macabeanum, sino-grande, kesengiae, calophytum, sutchuenense, arboreum, barbatum niveum, lacteum og mange flere vildarter trives og blomstrer her. I vårmånedene april, mai og juni sees hver år et hav av rhododendronblomster i alle mulige kulører og farger, blått, rødt, gult, hvitt, rosa, orange, fiolett etc.

I tillegg til rhododendron finnes et stort utvalg av sjeldne både vintergrønne og bladfellende busker og trær: for eksempel store araucaria, cedrus deodara, cunninghamia, chaemacyparis notkaensis, diverse abies og pinus, acer og quercusarter. Utvalget er stort og variert og samplantet til en full harmoni.

Olav Tjore ble syk i 1996 og døde høsten 1998. Han var da i ferd med å utvide hagen med nye 5 mål, anlegge stier og grave ut 5 nye dammer. Da Olav ble syk, skjønte han at han ikke greide å fortsette sitt livsverk stort lenger. Han fikk da opprettet en stiftelse ,”Stiftinga Tjorehagen” til å ta over driften av hagen. Stiftelsen har så de siste 4 årene forsøkt å drive Tjorehagen i Olavs ”ånd”. Med stor innsats fra Tjorehagens venner, økonomisk støtte og dugnadsinnsats, har en greid å holde hagen i hevd, og det er foretatt betydelige nyplantinger i det nye området.

Radøy kommune har vist stor velvilje ovenfor stiftelsen, og i løpet av siste året er det opparbeidet en stor og flott parkeringsplass og ny innkjørsel til hagen; omkostninger ca. 500.000. Stiftelsen vil i løpet av våren bygge nytt toalettanlegg, også med tilgang for handikappede, og det bygges et nytt kjøkken i hytten for kioskservering.

”Tjorehagen” har etter hvert blitt et populært utfartssted i Bergens-regionen. Besøkstallet til hagen har økt jevnt og sikkert fra år til år, og i siste sesong, år 2000, ble det registrert 5.500 betalende besøkende, hvorav storparten har besøkt hagen i helgene i mai og juni.

Sesongåpning i vår blir søndag 6.mai. Åpningstider i sommer vil være kl. 12-18 eller etter telefonisk avtale; ring 56 37 11 45 eller 95 15 87 56. Pris for enkeltpersoner kr.35. Pris for grupper etter avtale.

ALLE ER VELKOMNE.

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997