Min favoritt
Pink Pearl.  hybriden ( 'Broughtonii' x 'George Hardy')

Ved Anne Tafjord-Kirkebø
 

Da Anne Rieber spurte meg om jeg kunne skrive om min favoritt, begynte vi å le begge to. Fordi vi begge føler det er ganske umulig å ha én favoritt blant alle de mange vakre og særegne rhododendron som er. Men jeg visste med én gang hvilken som er, om ikke min favoritt, så i alle fall blant dem som har en helt spesiell plass i hjertet mitt, og da er den vel langt på vei en favoritt… Og det står en mann bak, selvsagt, hadde jeg nesten sagt, for av alle dem som skriver om sine favoritter, er det nesten 100% menn, har jeg konstatert. Om det betyr at menn har lettere for å ha en favoritt, skal være usagt, men den mannen jeg har i tankene, hadde denne enestående rosa storblomstrende rhododendronen som sin favoritt. Jeg tenker på ’Pink Pearl’ som har over 100 år i norske hager.

Vi satt sammen på en benk og drakk kaffe og spiste vafler, Olav Tjore og jeg. Det var vår og vakkert og nytt omkring oss, det var musikk mellom trærne av fuglesang og fløytelåt. Og jeg var så heldig å få Olav for meg selv (nåja, det var ganske mange rundt oss på andre benker) og vi pratet. Det vil si at. det var mest han som pratet; jeg var ny i rododendronsammenheng, et helt nytt landskap lå foran meg og her ute i det vi nå alle kjenner som Tjorehagen, her fant jeg en ualminnelig hage og en helt ualminnelig mann! Han fortalte hvordan det startet, hva han begynte med, hvordan han hadde hentet trær med båt og bil til hagen sin her ute. Hvor heldig jeg var, få sitte sånn og høre ham fortelle! Så spør jeg om han har en favoritt, blant alle de vakre og sjeldne rhododendronene han har her? Han ble plutselig så forlegen, syntes det meg, så kom det: mja, Pink Pearl -Den er veldig fin. Blomen er så stor og rosa og vakker, sa han og så blidt på meg. Måten han snakket om trærne og plantene på, gleden og idéen han hadde, glemmer jeg aldri. Den første rhododendronen jeg kjøpte etter den turen, det var Pink Pearl. Denne hybriden ( 'Broughtonii' x 'George Hardy') blomstrer oftest i begynnelsen av juni her hos oss, med kjempestore klaser med store rosa til lys røde blomster, som mister fargen etter hvert som den blir gammel (det har den til felles med flere av oss). Bladene er avlange, middels grønne, og den har en tendens til å bli vel slank med tiden. Den ble introdusert i England av John Waterers sønn Gomer Waterer i 1897 og fikk flere store priser de første årene. I Bergensområdet ble den raskt ganske populær og populariteten har holdt seg til tross for konkurransen i markedet. Jeg vet at mange anbefaler å toppe den, gjerne fra det første året du har den i hagen. Gjør du det, vil den trenge mye plass etter hvert.

Til våren skal den få litt underplanting av andre, lavere rhododendron; jeg mottar gjerne forslag til hvilke sorter som kan passe. Hagen er nordvendt og med mange trær. Min Pink Pearl er blitt 1 1/2 m - den kan bli opp mot 2 m- og nokså stranten. Men den har fått en flott plassering i det mest solbelyste området i hagen min, og den har en helt spesiell plass i hjerte mitt. Nå vet dere det; det er på grunn av en mann!

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997