ET MERKELIG FENOMEN

Ved Gunnar Gilberg


I hagen vår på Minde står det en frodig ’Loderi King George’. (Se nærmere omtale av denne imponerende hybriden som Dagfinn Aarskog ga i Lapprosen nr. 3/2000.)

Vårt eksemplar ble innkjøpt fra Cox i 1990, og har vist en fin tilpasning til klimaet her. Etter en praktfull, duftende blomstring i vår, satte den som vanlig vakre, nye årsskudd. Da disse var nesten fullt utvokst, i begynnelsen av juli måned, ble jeg oppmerksom på noen små, blomsterlignende strukturer som brøt ut ved arrene etter knoppskjellene langsetter to av de nye skuddene, der det ofte dannes sovende knopper. Blomster var det altså ikke, da de manglet både beger og formeringsorganer. Bare ”kronbladene” sto og lyste hvitt - omtrent samme nyanse som de riktige blomstene har. De var ganske små, omtrent 2 cm lange og 1,5 cm brede. Konsistens og tekstur var av samme karakter som de virkelige kronbladene, men noe tynnere. Se bilder på side 17 .

Jeg har aldri før sett noe slikt som dette, verken på denne planten, eller på andre rhododendron, og nå undrer jeg på om noen av leserne kan berette om lignende tilfeller. Det ville også vært interessant om en botaniker kunne komme med en kommentar.

 

 

 

   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997