Ønsker du å beskjære dine rhododendron - men er usikker på hvor mye og hvordan?

© Anne S. Kirkebø/Brage byrå
 

At store, flotte 'Catawbiense Grandiflorum' (CG) i fullt flor er et syn å skue, er vel alle enige i. Den er blant de eldste og mest vanlige her i landet. Plantet i mange hager, ofte langs trapper og stier, blir den både høy og noe strantete om ingenting blir gjort med den. Noen steder blir den plantet som hekk, og mange beskjærer den da jevnlig, for på den måten å holde den tett og lav.  For noen er likevel denne beskjæringen en bekymringsfull sak; når, hvor mye og hvordan går vi frem?

I Erviken i Bergen, hos fam. Steckmest, er store områder beplantet med nettopp CG.  Gartner Willy Corneliussen forteller at de beskjæres fra senhøsten og frem til mars; ett område om året.  Slik sikrer de seg at ikke store områder blir blomstertomme, naturlig nok blomstrer de ikke det året de beskjæres, når man besørger dette høst- og vinterstid.  Det er ofte ett område som må 'skiftes' ut - rundt regnet hvert tiende år.  Han mener at etter 3-4 år har denne sorten fått full krone igjen.  Selv liker han best å beskjære etter en frostperiode sent i mars, og bildene her viser hvordan; sag rett over/litt skrått av stammen, og ganske lavt, en god halvmeter over bakkenivå.  Det andre bildet viser samme området 1.september, altså bare halvåret etter.  Trærne er tette og ser svært trivelige ut, ikke sant?  Willy gjødsler ikke, og anbefaler det heller ikke her på Vestlandet. 

 

Steinar Handeland ved Arboretet er ganske tydelig når det gjelder beskjæring av catawbiens-hybrider. (Dette gjelder sorter som bl.a. 'Album', 'Cynthia', 'Gomer Waterer','Lee's Dark Purple', 'Roseum Elegans').  De tåler kraftig beskjæring som kan utføres det meste av året.  Steinar sier at man godt kan vente med beskjæringen til etter at årets blomstring er over, og heller beskjære rett etter denne, om man ikke vil 'ofre' årets blomstring.  Det eneste han advarer mot, er beskjæring sent på høsten.  Det kan vise seg å være lite gunstig dersom vinteren blir veldig våt eller veldig kald.

 

 

Når det gjelder nyere sorter og de små lepidote artene/sortene (de egentlige alperosene) har vi ikke spesielt dårlig erfaring med beskjæring av noen av dem, sier Steinar.  Han legger til at det enda er unge trær de har på Milde, og unge trær tar seg lettere etter nedskjæring enn gamle.  I samtale med Terhi Poufi, som er den dem som står for beskjæringen på Arboretet, sier hun at de anbefaler å beskjære de gamle, 'sikre' rhododendrontrærne helt ned til 20 cm over bakken, de sages rett over og ikke på skrå, for å unngå stor snittflate.  Hun anbefaler at man lar stå igjen et par gamle greiner, og når treet har skutt rikelig med nye skudd, kan disse taes også.  Da vet man at det klarer seg.

Når du nå går ut i hagen og ser etter, så blir det kanskje mer fristende å finne sagen frem?  Og vil du, så kan du lage dine helt spesielle former på trærne, slike som passer perfekt for akkurat din hage! 

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997