Portett av en art

Rhododendron oreodoxa.

Ved Egil Hansen


 

Jeg velger meg april.. - det gjør også  Tidlig i april velger den normalt å folde ut sine vakre blomster her på Sørlandet, ikke sjelden i mars. I den første av våre nye vintre, den grønneste vi har hatt 1989, var de tette, røde blomsterknopper på bristepunktet allerede 12. februar!

Men det er april vi velger. Da er det en fryd å kaste de første vinterplaggene uten å risikere en vårforkjølelse. Da er det mulig for Rhododendron oreodoxa å folde ut sine rosa klokker fra de elegante og frodige knoppene. I april kan den fortsette å blomstre i ukevis i et vårvær som ennå er kjølig.

I 1989 ble det bare et knoppstadium, riktig nok i 5 uker, da vi her i nord levde i en mild, sydlandsk rus. Litt frost tåler disse blomsterknoppene, men så kom det uunngåelige og normale i februar - mars, minus 4 grader C natta til den 19. mars. Eventyret var slutt! Slik er det og slik blir det i ustabilt kystklima på våre breddegrader.

Arten Rhododendron oreodoxa stammer fra et utpreget innlandsklima i Kina 1.000-1.500 km vest for Stillehavet. Plantene vokser i store skoger på fjellsider opp til 2-3.000 m.o.h. i provinsene Sichuan, Gansu og Hubei. Der følger sommer etter vinter nesten uten vår. Blomstene når ikke å folde seg ut før sommeren er til å stole på. Arten trenger ikke den treghet som beskytter kystplanter mot tidlige utskeielser i vekslende kystklima.

R.oreodoxa Foto: Egil Hansen.

Kanskje noe for Finnmark og østnorske fjellbygder der lapprosen Rhododendron lapponicum er vill? Det er neppe prøvd og vil neppe bli helt vellykket da breddegraden i Sichuan er som i Marokko og sørlige Spania. Vi må heller prøve den i de varmeste innlandsstrøk i sone 3, 4 og 5 der varmesummen i veksttida gir mulighet for å utvikle blomsterknopper for neste år. I mer utstabilt klima kan vi prøve oss et sted i hagen hvor den varme vårsola ikke driver knoppene fram for tidlig.

Den store planta på Dømmesmoen ved Grimstad er sannsynligvis plantet av den kjente dendrolog Ola Nordal like etter han flyttet inn i rektorboligen på Nedre Dømmesmoen i 1937. Selv har vi fulgt den i 40 år, alltid med spenning, alltid med undring og beundring, men ofte med dramatisk slutt før eventyret er fullført.

Rhododendron oreodoxa ble introdusert i England 1901. Det var den kjente botaniker Ernest Wilson som fant den på en av sine fire botaniske ekspedisjoner i Kina, den første fra 1899. Han var sendt ut av Veitch’s Nurseries for å finne Davidia involucrata og fikk beskjed om at han ikke skulle lete etter flere planter da alt i Kina nå var funnet. Han kom hjem med frø av 305 arter og 900 herbarieksemplarer. I 1926 fikk arten den britiske prisen AM (Award of Merit). I 1918 ble arten første gang plantet i Danmark, og ca. 20 år etter kan busken på Dømmesmoen være plantet som en av de første (?) i Norge. Vanlig er arten ikke blitt.

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997