Inntrykk fra Hvitsten

Ved Randi Valen Fessl


 

Søndag, 12. mai 2002, arrangerte Rhododendron Øst tur til Hvitsten i tilknytning til årsmøtet i Den norske Rhododendronforening, som fant sted lørdag 11. mai.

Til sammen var vi omtrent 20 personer, og vi besøkte to steder. Først Roger H. Karlsens hage og etterpå hageanlegget til Petter Olsen.

Hvitsten ligger i Vestby kommune, helt sør i Akershus på grensen til Østfold. Det idylliske tettstedet ved fjorden har rundt 300 innbyggere og mange av dem bor i velstelte gamle skipperhus. Fra dette stedet startet familien Olsen sin rederivirksomhet i seilskutetiden fra 1870-årene. Noen av de første skutene fraktet isblokker til Holland. I dag lurer vi på hvordan isen kunne holde seg uten fryseskap! Men datidens sjøfolk hadde kunnskapene som trengtes.

Først går vi inn hageporten hos Roger Karlsen. Han er sprudlende og kunnskapsrik, og med en smittende entusiasme viste han oss rundt på den fem mål store eiendommen. Den ligger lunt til, et stykke fra sjøen, med mange, flere hundre år gamle eiketrær, høye furutrær og en del plantet edelgran. Furuene står på oppsiden av huset og gir passende skygge til svært mange rhododendron, både arter og kultivarer. Noen av kultivarene, slik som R.makinoi ’Rosa Perle’, R.’Simona’ og R.’Blutopia’ var rundt en meter høye og befant seg langs gjerdet. En spesielt vakker kultivar av R.fortunei, ’Bestform’ sto midt blant kasser i alle fasonger. I kassene fantes uttallige frøplanter av alle størrelser, de fleste håndpollinert. Rundt omkring sto mange forskjellige rhododendron. I alt rommer hagen mellom 200 og 300 eksemplarer av arter og kultivarer.

Roger Karlsen har en annen stor favoritt også; nemlig magnolia. Av dette vakre treet har han 25 forskjellige arter og hybrider i hagen sin. Ved vårt besøk kunne vi beundre de hvite blomstene til magnolia siboldii. En del av magnoliatrærne står i den nedre delen av hagen, for eksempel magnolia ’Elisabeth’, gul, m.’galaxy’, rosa, m. hypoleukea, m. petala, m. acuminata cordata, og m. ‘Wadas memory’. De blomstrer alle senere på våren eller forsommeren. Av disse og flere til lager han frøplanter for utprøving.

På nedsiden av huset finner vi andre sjeldne trær og busker: Et stort valnøtttre, et lommetørkletre davidia involucrata, et tulipantre, en vakker stripelønn acer negundo med mørkegrønn bark. Flere av de store eiketrærne har ”samboer” i form av slynghortensia. Den slynger seg 8 m opp i et av trærne. Rundt andre trær slynger seg en spesiell sort av hortensia, schizapragma, eller alpeklematis ’Koreana’ med vinrøde klokker. Et tempeltre ginko biloba liker seg også her.

Det var ikke lett å rive seg løs for å dra til neste hage. Vi håper at vi får anledning å komme igjen ved neste årsmøte på Østlandet. 

Neste stopp var hagen til Petter Olsen. Det går knapt an å kalle dette for hage, det var mer et hageanlegg over et område på bortimot 20 mål, med inspirasjon fra engelske hager. Vi begynte rundturen med Roger Karlsen som inspirert omviser og etter en liten stund overtok Petter Olsen selv. Han svarte velvillig og tålmodig på våre mange spørsmål.

Rundt anlegget var det bygget et tregjerde som gjorde at vi følte oss hensatt til en forlegning fra romertiden, et palisadegjerde. Her var det ikke til vern mot ville horder, men for å verne beplantningene mot rådyr og elg. Gjennom en port kom vi inn i Rhododendrondalen, som er en naturtomt hvor det innimellom blåbærlyng og røsslyng vokste arter av rhododendron, og dessuten flere små apeskrekktrær. Roger Karlsen har stått for utvalg og planting. Gjennom Rhododendrondalen kom vi inn i Korsdalen med et indisk tempel og et basseng i korsform. På skråningen ned mot templet vokste rhododendronhybrider med blomster i bare mørke farger. Her sto også som seg hør og bør et tempeltre ginko biloba.

Neste åpenbaring var ”The Secret Garden”, omkranset av høye ospetrær. Her var det plantet primærhybrider av rhododendron og mange magnoliatrær. En stor robinia så også ut til å trives godt her. Fra bunnen av Bekkedalen hadde vi utsikt oppover mot hovedhuset. Det var anlagt bassenger på ulike nivåer oppover dalen. Murene var forseggjorte og omhyggelig murt opp av naturstein og bekkefaret var anlagt med store, runde og kantete steiner. Her vokste irrgrønne bregner. I midten av et av bassengene tronet en stor skulptur av Neptun. Like ved var det anlagt et lite amfiteater hvor avsatsene var dekket av bergknapp sedum.

Ellers var det mange andre skulpturer: En vakker Pan med sin fløyte, to store kentaurer som hvilte på gressbakken anlagt parallelt med bassengene. Videre sto en stor treskulptur av Frøya oppe nær hovedhuset. Gressbakken og bekkefaret var adskilt ved hjelp av minst tre meter høye tregjerder med en slags firkantete ”sprosser” og buete åpninger. De samme høye tregjerdene var også brukt nederst i Bekkedalen for å skape en spesiell romfølelse.

Bassengdelen av hageanlegget var fremdeles under bygging ved vårt besøk, så vannet var ikke satt på ennå. Men vann kom rikelig fra oven under hele rundturen. Det gjorde at vi ikke fikk et klart inntrykk av utsikten mot fjorden.

Den må være et syn i klarvær. Men å skue nedover og utover hele hageanlegget, det var en stor opplevelse. Det ville være spennende å få oppleve det ferdige anlegget. Kanskje det lar seg gjøre ved en senere anledning.

Roger Karlsen og Petter Olsen fikk på slutten av rundturen hvert sitt eksemplar av R.’Madam Felle’, og bergenserne i følget fremførte etter beste evne sangen om Madam Felle (fra Sandviken i Bergen) som takk for at vi fikk komme på besøk.

Foto: Kaia Bodung

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997