Min favoritt.

R. Oreotrepes W.W.Sm.

Ved Olaf Hammersland


 

Jeg sitter på Kvamskogen i hytta vår, langt fra vår hage på Søreide. Vi skriver midten av november, ute er det gråvær og lett snødrev og ca 30 cm nysnø. Jeg har fått spørsmål fra redaksjonen i Lapprosen om å skrive noen ord om min favoritt rhododendron… Som de fleste andre har jeg vansker med å finne en representant som er verdigere enn de andre mange vakre artene og hybridene jeg har. Jeg valgte til slutt R. Oreotrepes W.W. Sm. Grunnen er at dette er en av mine rhododendron som har gitt meg størst blomsterrikdom år etter år!

Jeg fikk min plante i 1995 av Malvin Gjeitrem, Kråkenes, som hadde frøformert den. Planten var ganske liten, men den ble satt i god rhododendronjord (torv – støpesand – furunåler) utenfor en levegg mot syd. Den har således fått mye sol, noe den ser ut til å trives med. Planten begynte å blomstre allerede etter tre år, og er blitt en relativt tett og fin busk på 1,5 meter.

Arten er lettkjennelig på sitt vakre blågrønne bladverk som lukter godt. Blomstene, som kommer i mai i rikt monn, er klokkeformete opp til 4 cm lange og varierer fra rosablå til rosapurpur. Planten trives godt hos meg og tåler også godt klipping, noe jeg har gjort i flere år for å få den mer rettvoksende.

Ifølge Per M. Jørgensen stammer den fra 2700-4300 m.o.h., fra et stort område i Tibet og Sichuan, sydover til Øvre Burma. Planten er nå relativt lett å få tak i, da jeg kjenner til at flere av Rhododendronforeningens venner som stikker og frøformerer har den i sitt sortiment.

Bilde: R. oreotrepes W.W. Sm. Fotograf: Olaf Hammersland

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997