Et indisk eventyr...
 

 

I forbindelse med at Kenneth Cox kommer til Bergen til symposiet i mai/ juni, har vi sakset og oversatt følgende historie fra årets februarnummer av The Garden, som er tidsskriftet til the Royal Horticultural Society i England, tilsvarende vårt Det norske Hageselskap.

Plantesamlere fra Skottland har funnet flere muligens ukjente rhododendronarter i en uutforsket del av nordøst India, og har introdusert en gul høstblomstrende rhododendron. Blant de 40 artene som ble identifisert av Peter og Kenneth Cox, Peter Hutchinson og amerikaneren Kenneth Storm i Arunachal Pradesh i grensestrøkene mellom India og Tibet, er de arter som formodes å være ukjente (nye for botanikken) sendt til Royal Botanic Garden i Edinburgh for avklaring.

R. arunachalense og R. kasoense er to arter som ikke tidligere har vært introdusert i vest. Av disse er R.kasoense, som først ble funnet voksende i syd Tibet av Frank Kingdon Ward i 1931, den mest interessante. Denne oktoberblomstrende art har klare gule blomster og har muligheter for å kunne gi et nytt utvalg av høstblomstrende hybrider. Kenneth Cox sier at R. kasoense er bedre enn den nær beslektede R. monanthum som hans far introdusert for noen år siden. Peter Hutchinson og Peter og Patricia Cox forsøkte sist å utforske Subansiri området av Arunachal Pradesh i 1965. Området er politisk ømtålig fordi det ligger så nær grensen til Kina og ble invadert av kinesiske styrker i 1962. Selv om laget i 1965 hadde innreisetillatelse ble de stoppet på den indiske grensen. De nådde derfor ikke sitt opprinnelige mål, men klarte allikevel å finne tre hittil ukjente arter av rhododendron.

I oktober 2002 dro så Kenneth Cox, Peter Cox, Peter Hutchinson og Kenneth Storm tilbake til Arunachal Pradesh for å fullføre 1965 ekspedisjonens mål. Vel fremme ved fjellkjeden mellom Subansiri og Siyom elvene tilbrakte de flere dager i forhandlinger med medlemmer av Taginstammen om å få besøke området. Resultatet ble at førere fra landsbyen guidet laget i syv dager over bratt og ulendt terreng og over dårlig vedlikeholdte broer.

”Det var den tøffeste, men mest givende ekspedisjon jeg har vært med på ” sa Peter Cox. Den som ønsker flere detaljer kan kontakte Kenneth Cox på deres internettside: www.glendoick.com , e-post: ken@glendoick.com

Og for den interesserte (og hvem er ikke det?): Oktoberblomstrende R. kasoense er muligens klar i 2005 . Kanskje Kenneth Cox kan si noe om dette på Symposiet nå i vår? (2003)

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997