Kjære Dora Amateis !

Ved Torbjørn L. Gjesteland
 

 

Jeg syntes navnet ditt var så spennende -. Amateis. Ordet kunne jo for en språkinteressert bringe tankene hen mot å elske deg. Dora minnet meg om en gammel ugift filletante Veldig spesiell. Så viste det seg at Amateis slettes ikke hadde noe elsking inne i bildet. Navnet går jo på en E. Amateis som skapte planten i 1955/58. Men kan hende hadde han et forhold til deg?

Foreldrene dine kjenner vi. R. minus, var. carolineanum, som er en hardfør plante fra U.S.A. Litt kjedelig, kan hende med rosa blomster. Den andre er R. ciliatum. Litt mer eksotisk med liljeformete hvite/rosa blomster og stilige hår langs kantene på de lys grønne bladene.

Jeg skjønner jo poenget. Her skal vi lage en hardfør plante med eksotiske trekk. Greitt! Du ble jo ganske stilig. Ingen tvil om det. Du fristet absolutt til et nærmere bekjentskap!  I løpet av de siste 15 årene har jeg gitt deg 3 muligheter til å trives hos meg her på Vollane i Eidsvåg. Første gangen plasserte jeg deg nokså tilfeldig på en lun plass med mye sol. Du trivdes godt der. Masser av flotte hvite blomster med litt grønt i, og tett i tett med nye skudd. Jeg likte deg veldig godt!

Vinteren likte du dårlig. Du mistet mesteparten av bladene dine og bare noen få blomster var det du kunne stille opp med på vårparten. Jeg flyttet deg til et annet sted. Kanskje miljøforandring var tingen? Jeg prøvde andre former for førstehjelp. Ingenting hjalp. På senhøsten gav jeg opp og jeg måtte beklageligvis plassere deg i komposten. D.v.s. du havnet under en av de andre store rhodoene: et praktisk sted å plassere avfall. - Beklager ordbruken!

Jeg grublet litt på hvorfor du avgikk med døden. Jorden var fra et myrområde sentralt i Åsane hvor City Nord ble etablert. M.a.o nærmest mer eller mindre livløs. Slik jord trenger jo 10-år for å livne til. Som du vet gjorde jeg et nytt forsøk. Jeg slo opp i bøkene mine for å lære litt mer om deg. Sol og varme likte du. Vind hadde du heller intet imot. Dette la jeg meg på sinnet. I tillegg komponerte jeg en jord-dressing for deg med barnåler, kvist og kvast m.m. for å få en perfekt jordstruktur…

Porøs og fin med masser av luft. Jeg hevet deg også litt opp, slik at du ikke skulle bli våt på benene dine. Stående vinterfuktighet skulle vi ikke ha noe av. Altså: Super rhodojord, passe sol og vind og ikke for fuktig. Dette skulle vel være perfekte forhold for deg? Hva skjedde? - Jo, du klarte 2 sesonger så nogenlunde. Den siste sesongen var bare sorgen.

Noen år senere måtte jeg prøve deg en gang til. Altså en tredje gang. Jeg forsøkte å gi deg maksimale jordforhold på et gunstig sted. Men det gikk også til bølgene: Ad undas.

Det er jo forbasket. Her legger jeg hele sjelen i arbeidet for at du skal trives. Alle får deg til. Bare ikke jeg. Livet synes urettferdig. Jeg får jo ikke akkurat komplekser av å omgås deg. Men for meg er du en vanskelig dame. Det var jo også tanta Dora, så det kunne jo være et hint?

Nå er jeg drittlei deg. Men du vet; det er så rart med det. Ser ikke bort fra at jeg prøver meg på deg en gang til!

Etterskrift fra redaksjonen:
I prof. Jørgensens bok Rhododendron i Det norske arboretet på Milde (som kommer i nytt, oppdatert opplag nå til våren!) leser vi om ’Dora Amateis’:

’Den absolutt beste av de amerikanske minus-hybridene, som kommer med store, hvite, asalea-lignende blomster fra blekfiolette knopper i midten av mai…(s.241)’. Du finner den både på Milde og i den Botaniske hagen på Nygårdshøyden. Du finner også R. ciliatum og R. minus blant de Lepidote artene i Artssamlingen på Milde. Deres genmodifiserte barn (eller skal vi si hybridiserte) ’Dora Amateis’ står i Det trekkfulle hjørnet, av prof. Jørgensen kalt ’den beste av dem alle’(bilde s. 239 i boken).

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997