En av mine favoritter: Rh. pachysantum

Ved Jan Rune Hesjedal

 

 

Min favoritt er slett ikke min, men står i hagen til Thorolf og Hjørdis Juvik på Moberg i Os.

Planten har en godt forgreinet vekst, blir tett og rund, knappe meteren høy etter 10-15 år. Bladverket er fantastisk flott, særlig når årsveksten kommer, den er først hvit, blir deretter kanelfarget, for til sist å gå over til mørkegrønt med sølvfarget overside. Sølvfargen på bladene holder seg lenge utover vinteren og gjør at planten er et flott skue både med og uten blomster.

Blomsten kommer i begynnelsen av mai og holder det gående et par veker. Knoppen er epleblomst farget men går over i tilnærmet rent hvit med en tydelig mørk rød ganeflekk i svelget.

I tillegg er planten godt herdig og stortrives i vårt fuktige og milde Vestlandsklima. Jeg har ikke sett soppskader på denne planten, heller ikke synes den å være særlig utsatt for skadedyr eller svi skader av noen betydning.

Jeg har i flere år forsøkt å kvistformere denne, uten å lykkes, men i vår har jeg pollinert noen blomsterklokker, de står nå med svulmende frøbeger, så til høsten blir det frø som forhåpentligvis blir til fine planter.

Navnet på planta er R. pachysanthum og den er kommet som frøplante fra Håkon Vangsnes, Nautesund Planteskole.

Pacysanthum kan ha bladverk både med og uten kanelfarget nyvekst, samt blomster både med og uten ganeflekk. Hvorav den planten som er beskrevet her synes å ha fått det beste av alt.

Dette er en Rhododendron som etter min mening fortjener en plass i alle hager.

 

Foto: Thorolf Juvik

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997