Dåpssermoni for Rh. ‘Frits C. Rieber’

Ved Randi Valen Fessl
 

 

Som en del av programmet ved Nordisk Rhododendronsymposium ble Det nordiske hjørnet i Arboretet innviet søndag, 1. juni 2003. Stortingsrepresentant og president i Nordisk Råd, Inge Lønning sto for innvielsen sammen med direktør for Det norske Arboret, Per Harald Salvesen og professor i botanikk ved Universitetet i Bergen, Per Magnus Jørgensen.

Det nordiske hjørnet er anlagt i Nydalen, like ved den ”Blå” og ”Gule Bakken”. Her finner vi planter fra hvert av de fem nordiske landene. Noen av dem er dyrket frem i landet de representerer eller har navn etter en fremtredende person. Det siste er tilfelle med planten fra Island som heter Rh. ’Vigdis’, etter den tidligere islandske presidenten Vigdis Finbogadottir.

En av de norske plantene hadde ennå ikke fått sitt navn ”på ordentlig”, selv om den har vært dyrket i noen år allerede.  Dette var en god anledning til å arrangere en offisiell dåpsseremoni for en vakker og hardfør plante. Fritz C. Rieber var en mann med visjoner og initiativ, og for mer enn tretti år siden så han mulighetene for å få anlagt et arboret på Milde. Han var en av grunnleggerne da Det norske Arboret ble etablert i mai 1971. Den 7. juli i år var 100-årsdagen for hans fødsel. Så dette var på alle måter en svært passende anledning til å gi en plante navn etter ham.

Det passet godt at Inge Lønning - som kjent er han også dr. theol. - sto for dåpen. Han holdt en spirituell tale som han avsluttet på følgende måte: ”Jeg døper deg ’Fritz C. Rieber’ – måtte hell og lykke følge deg i alle hager”!

Rh. ’Fritz C. Rieber’ er en såkalt humlehybrid og er en krysning av Rh. adenophorum og Rh. oreodoxa. Den beste og vakreste frøplanten ble valgt ut til videre dyrkning. Den har vist seg å være svært hardfør og blomstervillig. Planten har et vakkert, blågrønt bladverk og blir bred og tett og omtrent 1,5 m høy. De rosa, klokkeformete blomstene kommer til vanlig mot slutten av april. Det er tidlig, men sent nok til å unngå de verste vårfrostene.

Planten produseres på Milde, men er ikke kommet i vanlig handel. Som takk for innsatsen mottok Inge Lønning et pent eksemplar.

 

Åpning av Det nordiske hjørnet i Arboretet. 
Vi ser, dr. theol. Inge Lønning (til v.)        
og prof. Per M. Jørgensen (tilh)           
–et vakkert sted på så mange måter       

 


President i Nordisk Råd Inge Lønning, trakk mange tilhørere under åpningen av Det nordiske hjørnet
 

 

Rh.’Fritz C. Rieber’ i blomst
 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997