Bli med på spennende ’forsøk’ med storbladete rhodoer!

Ved Anne Tafjord – Kirkebø


 

Torbjørn var totalt overrasket over responsen på vår invitasjon til felles innkjøp av storbladete rhodoer fra Glendoick.  Det er sjelden at vi har hatt så mye respons fra medlemmer, telefonisk og på e-post! Kjempetrivelig! Over 125 planter ble bestilt fordelt på 25 medlemmer – og dette er noe vi er godt fornøyde med! For som det fremgikk av forrige nummer, det er ikke alle steder vi kan plante disse, i hvert fall må vi ha stedsvalget i hagen klart for oss når vi planter!  De fleste bestillingene kom fra Bergensområdet, men også fra Sogn, Sørlandsregionen og Østlandet kom det inn bestillinger! Nesten alle fikk sine ønsker oppfylt, men det kom litt færre enn vi hadde bestilt, ca 99 stk.

 

Det er fristende å gjøre dette til et lite ’mini – forsøk’ over herdighet og egnethet av storbladete rhodoer! Vi ber derfor dere som nå har forsøkt dem for første gang – og andre som har fra før – å notere ned noen av erfaringene fra år til år. Tenk om vi kan få en tilbakemelding etter, si 1 år, så 5 år, om hvordan det har gått med nettopp dine storbladete!?

 

Hvis du noterer hvor du satte dine rhodoer, litt om naturlig ly, gjennomsnittstemperatur, minimums- og maksimumstemperatur og hva slags vind du har hatt i snitt gjennom året – meget overfladisk i henhold til rett forskning – så kan vi likevel si noe om hvordan disse rhodoene klarer seg på våre breddegrader.  Dersom vinteren neste år blir kald og vindsterk så har vi noe å gå etter, blir den kald og snørik likeså. Hva er den laveste temperaturen du har hatt, kraftigste vind, vind over mange dager osv…. Noterer du litt i almanakken, har du nok til et lite innlegg til Lapprosen og vi vil kunne si noe mer om hvordan disse plantene tåler det nokså ulike norske klimaet. Tar du utfordringen?

 

 

‘Gutta’ påstår det er bedre enn julekvelden å pakke opp og så ned rhodoer - fotografen er ikke helt enig...

fra v. Torbjørn og så Jan Rune. Olaf var ikke kommet på dette tidspunkt. Og det er Anne som tar bildet.

 

Utpakkingen ble en koselig jobb for et par - tre fra styret, Torbjørn hadde lagt et godt grunnlag og forberedt alt.  Det ble mye rhodoprat og planteundersøking, men plantene ser bra ut, og selv om de er små, er drømmene om store, vakre rhodoer med blader som rusler i vinden til å ta og føle på…

Vi ønsker lykke til dere som nå begynner et ’nytt liv’ som storbladete rhododyrkere, og gleder oss til fortsettelsen!

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997