Storblada Rhododendron i Norge

– en kommentar

Ved Pål A. Skagseth

Storblada Rhododendron i Norge
Ved Ole Jonny Larsen

Jeg har lest Ole Jonny Larsens (OJL) artikkel med stor interesse, og jeg er enig i det aller meste.

Som nær nabo til det norske arboret, Milde, startet jeg min rhododendronhobby tidlig i 70-årene med stor entusiasme, små kunnskaper og ingen erfaring på området. En ukritisk import av 60 forskjellige arter fra Glendoick Garden var starten. Dette gikk bra de 2-3 første årene, men så i slutten av 70-årene kom tre harde, beinkalde vintre på rad, og alt av storblada planter (Rh. hodgsonii, rex, fictolacteum, maccabeanum og flere) gikk heden. Jeg forsøkte meg flere ganger på nytt i 80-årene med Rh. hodgsonii, fictolacteum og kesangiae, men med sørgelig resultat. De eneste av storblada rhododendron fra Grandia/Falconera underseksjonene som har overlevd siden 80-årene er Rh. galactinum og Rh .watsonii. Disse planter har imidlertid greit seg utmerket uten tegn til vinterskader og med utmerket trivsel. Rh. galactinum er riktblomstrende med nydelige blomster. Rh. watsonii er imidlertid sparsom i sin blomstring, og blomstene er noe uanselige, men det er en fin storblada rhododendron. Disse to arter bør plasseres blant de sikre i OJLs system.

Klimaforskerne krangler om det er en større klimaforandring på gang eller ikke. Sett fra en rhododyrkers ståsted er det ganske opplagt at vi her på Vestlandet har fått et betydelig mildere klima de siste 10-20 årene. Arter som ikke hadde sjanse til å greie seg i 70-80-årene, synes nå å kunne takle vintrene ganske godt. Rh. rex ssp. fictolacteum og Rh. kesangiae går nå fint på beskyttede steder.

Dersom de nåværende klimatiske forhold vedvarer, og det kanskje blir enda mildere vintre, er det fritt frem å prøve seg med Rh. puderosum, aizelum, basilicum, praestans, rotchildii etc.

God vindbeskyttelse og spesielt beskyttelse mot uttørrende, kald nordavind vil være viktig. Utenom Grandia/Falconera underseksjoner finnes flere ”storblada arter” dvs. med blad større enn 20-25 cm., som er godt herdige hos oss. Her kan nevnes: Rh. pratii (taliensia), Rh. ungerni (pontica), Rh. fulvum, Rh. fulvoides, Rh. uvarifolium (fulva), Rh. auriculatum (auriculata), Rh. calophytum, Rh. glanduliferum, Rh. astrochnoum og Rh. decorum ssp. diaprepes (fortunea).

Uansett antatt herdighet, så er det alltid en eller flere planter som dør i løpet av vinteren , og det er like spennende hver vår å se hvilke planter som har overlevd og greid vinteren uten skader.

 

Pål A. Skagseth

Snekkevik v.82

5239 Rådal.

E –mail:anto-sk@online.no

 

 

   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997