Min Favoritt

Av Terhi Pousi
 

Rh. roxieanum var. oreonastes
 i Arboretet på Milde.
Foto: Terhi Pousi

Rh. roxieanum i nærfoto med blomst.
Foto: Terhi Pousi

Vil du være lykkelig en dag, drikk deg full.

Vil du være lykkelig en uke, slakt en gris.

Vil du være lykkelig et år, gift deg.

Men vil du være lykkelig resten av livet, anskaff deg en hage.

En annen variant av visdomsordet fra Østen avslutter med:

Vil du alltid være lykkelig, bli gartner.

Jeg jobber som gartner ved Det norske arboret, har en egen liten hage og bor på Milde, bare 7 minutter hjemmefra gjennom skogen til Nordens Rhododendroneldorado.

Jeg må være en av de lykkeligste blant de lykkelige! Blant ”mine” 4000 rhododendron, hvorav 900 forskjellige, har jeg 2 klare yndlings-rhododendron; Rh.bureavii og Rh. roxieanum var. oreonastes, som begge står i artsamlingen i  Korsdalane, i Taliensia-gruppen. Gunnar Gilberg har skrevet om Rh. bureavii i Lapprosen 1/1999 og valget mitt sier seg da selv.

Rhododendron roxieanum var. oreonastes (Balf. F. & Forrest) Davidian 1992.

Denne herlige bladplanten er vakker året rundt! Per M. Jørgensen beskriver i boken sin Rh. roxieanum som ”den festlige pinnsvin-rhododendron”. Rh. roxieanum var. oreonastes har meget smale blad; 0,5-1 cm brede og 8-9 cm lange. Som de fleste i Taliensia-gruppen er også denne brunfiltet under bladene, også de nye skuddene er dekket av kanelbrun filt. Blomstene er hvite (med en anelse rosa) og med rosa ganeflekker. Vår Rh. roxieanum var. oreonastes er meget sparsom med blomstringen, noen år har den faktisk ikke blomster i det hele tatt. Kanskje står den for skyggefullt? Uansett er denne, som mange andre rhododendron, først og fremst en fantastisk dekorativ bladplante. Bladverket dufter meget aromatisk, på varme sommerdager kan man kjenne duften allerede på lang avstand.

Arboretet mottok 19 stk stiklinger fra Royal Botanic Garden Edinburgh i 1973.

Innsamlingsnummeret Rock 59222 forteller at dette er original-materiale fra ekspedisjonen gjort av den kjente plantesamleren Joseph F.C. Rock (1884-1962).

Rh. roxieanum kommer fra Kina; SØ-Tibet, NV-Yunnan, SV-Sichuan, 3400-4300 m o.h. Den er meget variabel i naturen, fra kompakt dvergform på 0,3 m til oppreiste små trær på 4 m. Rh. roxieanum var. oreonastes (aksesjonsnr. 1973.1630) på Milde er en stor busk; 180 cm høg og 250 cm bred. I tillegg til var. oreonastes finnes det 2 andre varieter; var. roxieanum og var. cucullatum.


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997