Besøkshager, åpne hager, blomstrende

reisemål: Kjært barn har mange navn

Ved Anne Tafjord – Kirkebø

Link til oversikt over åpne hager

Vi slår et slag for blomstrende reisemål i dette nummeret. Det går mot vår og sommer og det er gjerne reisetid for de fleste. Hagene står på sitt fineste og det er sann fryd å se alle disse nydelige stedene vi har fått nyss om, lest om eller bare ’faller over’ på vår vei…

Vi har sett at det er mange som av ulike grunner er svært ’nøkterne’ nå de omtaler sine hager, eksempelet under er ganske typisk:

Linveig og Sigurd Vikane, 5136 Austerheim tlf. 56169026.

Vår, sommer og høst. 2,6 mål hage som er ca. 50 år gammel Hagestue i Leca med peis

og torvtak, naturstein i bord og sittegruppe. Alle er velkomne.

 

Er dette en hage vi har lyst til å se? Tja, det kan det jo være, men vi fikk lyst til å sakse litt fra Hageselskapet Hordalands jubileumshefte (de er 40 år i år) hvor nettopp denne hagen ble omtalt:

Beskrivelsen over klarer ikke å beskrive hagen som gir en følelse av parkanlegg der den ligger med helling ned mot sjøen. Her er flotte, store bjørker, hekker av rhododendron og sirlig klippet gran, snirklende veier, trapper og stier, kantet med enorme mengder rund stein fra naboens gård. De mange bedene er fulle av flotte komposisjoner, vårblomstrende løk blir erstattet med sommerblomster og begonia.

Etter 10 år borte fra Norge begynte sjømannen Sigurd Vikane å grave etter røttene sine i hagen som han overtok etter sine foreldre. Året var 1969. Sjølivet fortsatte til 1977 da han begynte på Statoil Mongstad. Med arbeid i land, økte hageinteressen og mange prosjekter ble satt ut i livet. Etter 20 år på raffineriet gikk han over i pensjonistenes rekker. Nå er det forenkling av en arbeidskrevende hage som er i fokus. En annen ”lidenskap” som har fått blomstre er interessen for stein. Han har mengder med flotte eksemplarer som er samlet fra fjern og nær over mange år. Det hagler med mer eller mindre kjente betegnelser når entusiasten forteller, det minner ikke så lite om plantelatin for en stakkars amatør.

Lokale krefter la merke til hvordan hagen utviklet seg, og fikk med Sigurd i Austrheim hagelag. På et representantskapsmøte for hageselskapet på Sandsli i 1985 kom Rolf Eide bort og sa at denne hagen måtte registreres som åpen hage. Han hadde ikke selv sett hagen, men allerede den gang gikk det rykter om ”den flotte hagen i Austrheim”.

 

Siden har det vært mange besøkende. Venner og bekjente i nærområdet stikker innom rett som det er (de har lusket rundt i hagen både i grålysningen og midt på natten), hyttefolk viser frem hagen til sine besøkende igjen og mange hagelag har tatt turen til Austrheim. Det er populært å få tatt bryllupsbildene sine i disse flotte omgivelsene.

Sjøfarende kan nyte mengder med rhododendron. Dersom det legger en båt til kaien rett nedenfor hagen, stikker gjerne pensjonisten ned og slår av en prat og inviterer inn i hagen. Det er nok ikke mange som sier nei til det. Nylig var det en skoleklasse som fikk en annerledes undervisningsdag med naturopplevelse og innføring i ”stein og krystaller”.

 

Besøksboken inneholder bilder og hilsninger fra alle besøkende siden 1996, og det er ikke få. Det som går igjen er ”endelig har vi fått sett den berømte hagen”, ryktene har nådd langt og til mange med årene! (Vi takker Rita Waagenes, Lindås, for lov til å kopiere!)

Litt annerledes inntrykk nå, ikke sant? Det er klart, så mye kan vi ikke sette inn fra hver hage, men litt mer om hagen din, det setter vi stor pris på! Og for å sitere Sigrid Undset: De vet, folk som er gærne med blomster blir alltid gla for å treffe noen som har det på samme måten (i brev til Pett Siewers Abel i 1948). Og en hilsen i Lapprosen fra dere som har vært på besøk i en hage som dere fikk ekstra glede av, det tar vi gjerne inn under Besøk i en besøkshage.

 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997