Bare Juleazalea ?

Ved Torbjørn Gjesteland

 

Azalea som verdsatt og trivelig innslag ved juletider er jo blitt en selvfølge etter hvert. Rhododendron simsii er utgangspunktet for disse gjestene på de korteste dagene i året . Innenfor denne planteslekten finner vi en gruppe som er meget interessant som alternativ til juleazalea. Denne seksjonen kalles Vireya. De har et stort potensiale til å friske opp i omgivelsene rundt oss med sine eksotiske blomster. Ofte har de en nydelig duft. De viser en veldig stor variasjon. Noen har bestemte blomstringsperioder om våren eller sommeren, noen blomstrer om vinteren, mens noen er helt indifferente til hvilken periode på året de blomstrer.

Vireyaene er en art som er lite påaktet hos oss. De vil nok ikke kunne konkurrere ut juleazaleaen, men de skulle ha store muligheter til å friske opp i omgivelsene på de korteste dagene i året. Dette er planter folk ville snu seg etter!

Vireyaene varierer fra små lekre planter til større busker og nærmest trær. De fleste kommer fra Sørøst Asia og krever vinterdekke. Ofte er de epifytiske (vokser på stubber eller greiner) Blomstene minner mye om blomstene vi kjenner fra våre rhodoer, men de er klart eksotiske i stilen. De første ble innført til Storbritannia for 150 år siden. I Victoriatiden var de veldig populære. Det ble den gang laget mer enn 500 hybrider av bare seks arter som ble importert fra Asia.

 

I dag er det rundt 150 arter i kultur rundt om i verden. Det er funnet noen spennende nye arter fra Ny Guinea.

Mye spennende i hagen til Torbjørn Gjesteland, her er en Viburnum Farreri i motlys

29.mars 2004.Foto: Brage Byrå

 

For tiden blir det introdusert en enorm mengde av hybrider.  Her skulle det være noe for enhver smak.

Det er ikke vanskelig å dyrke denne planten. Noen få ting må man forstå og ta hensyn til. Selv om den er følsom for frost, må man huske på at den opprinnelig kommer fra fjellområder og liker kjølige forhold. Rundt 7 grader som minimumstemperatur om natten og ikke over 28 grader om dagen. Så strømregningen skulle ikke skape store bekymringer. Blir temperaturen for høy, kommer sopp - plagene.  De lave sortene skulle passe fint i en vinduskarm. Ikke for nær en varmekilde.

Plasseres planten utendørs om sommeren, skulle alt ligge til rette for trivsel og glede.

En undersøkelse ved den botaniske hagen i Edinburgh har vist at rundt 100 sorter blomstret ved juletider – mange i store mengder. En av oppgavene til hybridistene er å lage planter som blomstrer hver dag året rundt. Altså. Aldri en dag uten en Vireya i blomst! Den vanskeligste perioden for blomsting skal være mai/juni.

 

Anbefalte arter:

Rh.acrophilum Rh.lamrialianum

Rh.anagalliflorum Rh.herzogii

Rh.apoanum Rh.himantodes

Rh.armitii Rh. burttii

Rh.brookeanum

Er det noen som har erfaringer med Vireyaer? Gi et ord!


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997