Plantasje-sopp på Sørlandet

Ved Audun Arne

Se også: Phytophthora ramorum – en potensiell karanteneskadegjører
Av Ørjan Simonsen, Mattilsynet

Soppsykdommen Phytophtora ramorum har for alvor gjort sitt inntog på Sørlandet.
I juli meldte Lokalradioen om angrep på rhododendron fra Plantasjen. Folk ble bedt om å klippe av plantebiter og komme innom for sjekk. Jeg gikk selv til avdelingen i Arendal med en kvist fra en liten sak jeg falt for i mai, som ikke var drevet frem til tidlig blomstring. Jeg var heldig og fant en person som forklarte at en skulle se etter en vissen gren. Soppen utvikler seg ved at en og en gren visner. Jeg fikk ikke vite noe om hvilke sorter som var utsatt, eller om jeg selv kunne gjøre noe.

Angrepne partikler ’kunne bli videresendt til Oslo for videre undersøkelser’. Det var ikke registrert tilfeller i Arendal, og jeg fikk inntrykk av at en ikke følte seg spesielt truet. Sist i september forsøkte jeg igjen, og fikk kontakt med en meddelsom gartnerdame. Hun fortalte om en ganske stor tilstrømning av bekymrete rhodoeiere, og så langt er det registrert kun to tilfeller i Arendal. Jeg spurte om det finnes en oversikt over angrepne sorter, men hun kjente bare til Catawbiense. Hun hadde ikke hørt noe om årsak eller utgangspunkt for angrepene hos Plantasjen, men det importeres jo fra Tyskland, Nederland og England. Hun var usikker på hva Plantasjen har gjort for å informere publikum, men det har vel vært noe på lokalradio – kanskje på TV.

Destruering av mulige smittebærere har ikke vært vurdert, siden Mattilsynet stadig er innom med kontroller. God kontakt med Mattilsynet oppleves som positivt og betryggende. Avd. Arendal ser derfor ikke det store problemet med Phytophtora ramorum.

28.september melder P1 Sørlandssendingen i intervju med seniorinspektør Sverre Mortensen v/Mattilsynet i Kristiansand om 250 angrep ved Plantasjen i Kristiansand. Også angrep på Oasen hagesenter i Lyngdal. Det er frykt for angrep på eikeskogen på Sørlandet. Soppen står på liste over farlige sopp/skadedyr, og har forvoldt stor skade i USA og på ulike steder i Europa. Det antas at soppen er kommet til Norge fra eller via Nederland.

Redaksjonen kommenterer:
Som dette innlegget viser, er det ikke lett å få etterrettelig informasjon fra enkelte hagesentra. Vi bør muligens alle bli flinkere til å stille krav til det senter vi bruker, for å få dem til å ’skjerpe’ seg. Særlig synes vi Plantasjen glimrer med ansatte uten
faglig kunnskap, det kan være tilfeldig, men når tilfeldighetene skjer ofte, så blir man skeptisk. Å bli mer trofast mot våre ’norske’ planteskoler – de som fremdeles sår, stikker og poder egne planter, kunne kanskje bli en sak for oss, for de trenger
absolutt støtte! Tenk hvor kjedelig det blir når vi ender opp med et par store kjeder over hele landet? Har du kommentarer på dette, hører vi gjerne fra deg.

 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997