Min favoritt:

En hardfør Rhododendron: P.J. Mezitt Regal

Ved Solveig Bergan

Det var et hull i den gamle rabatten med 3 m høye Rh. canadensis. I hullet plantet jeg en Rh. ’P.J. Mezitt Regal’. Jeg regnet med at den ville fylle ut det som manglet.  Den nye ’Regal’ vokste bra med sine tre stammer og masse små greiner. Den blomstret så nydelig om våren i april måned med sine rosafiolette, små klaseblomster.  Plassen den hadde fått var alt annet enn trygg.  Den stod åpent like ved en vei der det gikk mange mennesker forbi hver dag.

P.J. Mezitt i blomst 21. april 2003 i hagen
hos Solveig Bergan som har tatt bildet.

Og akk, en vakker dag ble jeg helt sjokkert. To av stammene var brukket av ved roten og planten var dratt halvveis opp!  Jeg kunne tenke meg at noen skulle prøve kreftene, og da det lyktes, vakte det applauderende beundring fra de unge kjærestene.

 Først flere dager senere fikk jeg anledning til å plante den skikkelig ned igjen, det som stod igjen av den. Det hadde vært varmt og tørt vær også i flere dager.  Den ene greinen så litt stusselig ut i begynnelsen.  Planten fikk nå vanning nesten daglig og våren etter blomstret den.

 Vinteren greier den godt, selv om det kan være litt kaldt.  Det ser ut til at den tåler alt: hærverk, tørke, sol og kulde. (Her kan jeg bare uttale meg om de vintertemperaturene vi har i Bergen.) 

 I oktober får de grønne bladene fine høstfarger. Nedover stilkene blir bladene lysgule og rosa. I november krøller disse bladene seg sammen til tykke ”nåler” og faller av.  Men kransen av grønne blader rundt blomsterknoppene får bare et burgunder skjær over seg og blir sittende.  Fargen går etter hvert mer tilbake til grønt.

 På grunn av sine vakre blomster, sin hardførhet og sine høstfarger har Rh. ’P.J. Mezitt Regal’ blitt en av mine største favoritter.

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997