LÅN MEG – LES MEG!

Bokliste

Fjernlån en rhodobok fra Bergen!

Ved Gerd Jørgensen


Bøkene står i hyllene på biblioteket og roper etter å bli tatt med hjem.  Vi har fått fersk statistikk om Rhododendronboksamlingen vår fra biblioteket som viser at oktober og desember er måneder med NULL utlån, både i 2003 og 2004.  Men er det ikke rart; straks det livner i hagene, tar utlånstallene til å stige.

Det er likevel ganske beskjedne tall vi snakker om. I forrige nummer av Lapprosen finner man hele listen med 25 titler. I dette nummeret står omtale av tre nye til samlingen, og flere kommer til hele tiden:

M. von Essen: Risholmen, Heddys hage
J. Moscoso: Sofieros rhododendron
Wilson, Karen, Rhododendron with Camelias
Bernler: Sågen, en bohuslänsk rhododendronpark
Brown: Tales of the Rose Tree

År 2003 kom seg 52 rhodobøker ut av hyllene, men i 2004 bare 35.  En god indikasjon på at vår lille kampanje faktisk virket er at november i fjor, dvs 2004, hadde et betydelig større utlån enn året før: 8 mot 1! De av oss som var innom ble nesten rørt over hvor innbydende de flinke bibliotekarene hadde dekket opp en miniutstilling med bøker om yndlingsplanten vår og brosjyrer om
Rhododendronbyen Bergen. Dessverre kunne vi også legge merke til at en og annen student lot seg friste, men bare til å slå seg ned ved dette bordet for å lese vanlig pensum, og derved uærbødig skyve vekk de nydelige bøkene. Kanskje de likevel kikket litt i en rhodobok og ble litt interessert? Og, gled dere: i april kommer det info på nettet, www.bergen.folkebibl.no om Rhododendron og Bergen, har vi blitt forespeilet.

Alt i alt var 2003 et bedre utlånsår, med nærmest febrilsk aktivitet i mai: 18 bøker lånt! Hvilke mest-lånte bøker dreier det seg da om? Askjærs danske om ’surbundsplanter’ holder førsteplassen fremdeles. Lindqvists tilsvarende på svensk er også mye lånt, men ingen av de ’lokale’, Gilberg eller Jørgensen, har fått lufte seg i det siste. De står kanskje allerede i hjemlige bokhyller? The Rhododendron story, utgitt av The Royal Horticultural Society er godt synlig i tabellen men er jo en virkelig underholdende lesebok, blant alle typiske oppslagsbøker. Frank Kingdon Ward’s Riddle of the Tsangpo Gorges er også en slik opplevelsesbok som noen har oppdaget. Selv på tysk leses det gjerne: Rhododendron- und Azaleenzüchtung in Deutschland, Teil II, og flere lange ord i navnet til tross.  Ja, vintermørket egner seg fortreffelig til opphold innendørs under leselampen.

Ta umiddelbart kontakt med biblioteket!

 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997