Semiramis på Fantoft

Ved Gerd Jørgensen

 

Når du har solgt eneboligen din, flyttet inn i ny terrasseblokk, fått uteplass der oppe i de høyere luftlag og endelig har sagt farvel til hagearbeid,  hva kjøper du da til den nye utsynsstuen din? Jo, planter, helst Rhododendron, om vi snakker om Bergen.  Bak Fantoft Hagesenter er det bygget flere nye terrasseblokker, og Jannecke vet hva de nye kundene hennes foretrekker.

Rh. ’Tromba’  Arb. Milde  Foto: S. Handeland

 

De vil ha store planter som er godt etablert og blomstrer og gir og er nydelige på bladene både over og under. De kjøper store krukker og beplanter til fjellsiden er kledd med frodige, hengende hager. Og er det noe som blomstrer tidlig ute i byen, regner hagesenteret med at kundene vil ha ’Praecox’ og  ’P.J. Mezitt’. Store klassikere som ’Cunningham’s White’ og de med flotte fargeeffekter som ’Kokardia’ er også etterspurt. ’Blueshine Girl’, en wardii-hybrid, er elsket for sine blådoggete blader, sin røde stilk og blomster som begynner lysrosa og går over i gult. Gjør ingenting at en plante koster 400 kr, rund og tett og full med knopper som den er!

 

Faktisk har ikke prisene på planter steget særlig, i hvert fall ikke i takt med lønningene, og  folk har råd til å velge en stor, fin plante, om de i det hele tatt ser på prislappen. Ikke alle er så interessert i hva planten heter heller, så lenge den har farge og størrelse som passer.

 

Vi går ut i utstillingen, der snø ligger igjen og fiberduk dekker de mest følsomme plantene. Usolgt Rhododendron overvintrer villig og er bare penere og større sesongen etter. Det er tradisjon på Fantoft Hagesenter å kunne tilby arter av Rhododendron også, men at utvalget er størst av hybrider er lett å se. Ingen nye leveranser er kommet foreløpig, nå i midten av februar, men er bestilt fra Gimle i Hardanger, som produserer en del selv og dessuten agerer mellomledd mellom utenlandske planteskoler og lokale salgssteder. 

 

Jannecke demonstrerer ivrig og forteller at noen tåler kulde men ikke trekk. ’Yakkene’ tåler trekk, sier hun, og jeg avsporer et kort øyeblikk og tenker på vindjakker. Jeg vet jo at det er en som heter yakushimanum!

Hun har en ’Yaku Angel’ som nok er et slikt englebarnebarn. Kun 500 kr, import. Flere etterkommere av williamsianum,  lave, med de nette klokkene, kan vi få kjøpt med oss hjem umiddelbart: ’Elizabeth Lockhart’, 379 kr, blir mørkt rosa, og ’Tromba’ med lekre, røde knopper; dessuten en storvokst amerikaner, ’Taurus’, strigillosum-hybrid, med like lovende, røde knopper. En nesten meterhøy ’Praecox’ full av knopper, 300 kr. Oi, her er en som ser helt annerledes ut: ’Graziella’ har uvanlig smale blad i fine rosetter, og får små, lyse, men mange blomster.

 

 Å, den som hadde en stor balkong! 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997