PÅ RHODODENDRONTUR TIL DANMARK.

20.-25. mai 1998
 

   
   
Vi våget det, tante og niese fra Åsane i Bergen., og meldte oss på til busstur til Jylland sammen med medlemmer av Østsvenska kretsen av Rhododendron-sällskapet. Vi tok Fjordline fra Bergen til Hanstholm, og reiste videre neste morgen til Randers, en vakker by nordøst på Jylland. Utpå kvelden dukket svenskene opp, i egen buss. De hadde kjørt fra Stockholm tidlig samme morgen.

De to påfølgende dager reiste vi rundt i den nordøstre delen av Jylland, 35 svensker og 2 nordmenn, på besøk i danske hager, og vi hadde det festlig.

Første stopp var i Hornslet, hos Jytte og Elis Munk. Deres hage var omgitt av tettvoksende trær på alle kanter, og innenfor léplantingen åpenbarte det seg en nydelig hage med mange “rom”. Der var rhododendron i alle fasonger: arter og hybrider, høye og lave, i alle stadier av blomstring og i en fargeprakt uten like. Der fantes også utallige steinbedplanter og stauder og vakre og sjeldne trær, bl.a. magnolia i full blomst.

Mange av bedene var anlagt med torvblokker oppå bakken. Slike torvblokker ble forøvrig brukt i nesten alle hagene vi besøkte. Grunnen var at jorden der ikke var sur nok for rhododendron og andre surjordsvekster. Det så svært pent ut med de opphøyde bedene, og det var lett å komme til, og av den grunn kunne vi jo prøve det her på Vestlandet også. Alle var fulle av beundring over alt arbeidet dette ekteparet hadde lagt i hagen sin. De hadde også hest og geiter og en fuglegård med eksotiske fugler.

Turen gikk videre til Tånum planteskole. Her var spesialiteten rhododendron, hva ellers? Der fantes en stor avdeling med planter for salg, og dessuten en rhododendronhage med gamle og nye busker i fullt flor. En del av hagen var sjarmerende overgrodd, med noen riktig gamle busker, omgitt av høye trær. Her fantes også akeleier i alle farger og størrelser.

Svenskene led valgets kvaler, for de kunne kjøpe planter og ta dem med til Sverige uten restriksjoner. De fylte etterhvert opp bussens bagasjerom. Vi nordmenn ble nesten litt misunnelige, for prisene på frodige og friske planter var fristende lave, men dessverre, til Norge er det kun tillatt å ta med stueplanter. Men senere fikk vi vite at det finnes en lovlig måte å gjøre dette på: man sender forhåndsbestilling til planteskolen som så søker om utførselspapirer. Deretter henter man planter og papirer.

Etter en ekte dansk lunsj på Hvidstens kro, dro vi videre til Viborg,

Danmarks eldste by. Her besøkte vi hagen til Jytte og Tage Nielsen. Hagen var relativt liten, 2-300 kvm, men inneholdt utrolig mye: mengder av rhododendron, andre busker, prydtrær, stauder og stenbedsplanter.

Dagens siste stopp var hos Kirsten og Ingolf Nielsen i Randers. En liten forhage, og en “hovedhage” på 1500 kvm, i tillegg et lite gartneri med småplanter for salg. Hageeierne var av den beskjedne typen: “Nei, av rhododendron hadde de kun noen få”. Men dette var et stort “understatement”, for en så tallrik og velstelt rhododendronsamling er det sjelden å se i private hager. I tillegg hadde de en stor samling av hosta, liljer, peoner pluss, pluss, pluss. Hagen var mer et ryddig parkanlegg.

Neste dag, lørdag, var første stopp hos Svend Aage Askjær i hans planteskole i Hvidbjerg, ved den lille byen Skive. Stedet hans lå som en fredfylt oase midt ute på bondelandet. Planteskolen utgjorde bare en liten del av anlegget på fire-fem(?) mål naturhage med høye trær, både nåletrær og løvtrær. Innimellom trærne fantes de vakreste rhododendron man kan forrestille seg. Og de blomstret om kapp. Vi ble rent forført av stedet, og det er vel verd å besøke.

Så kom neste etappe, langt nord på Jylland, forbi Limfjorden til Brønderslev. Først hagen til Gunnar Vestergaard, en utrolig innholdsrik hage på et lite areal. Imponerende å se hva han hadde fått ut av hagen. Rhododendron og stauder i skjønn forening. Videre enda en hage, “Åpen hage” i anledning 100-årsjubileum til Det jyske haveselskab. Tilslutt en flott avslutning på nok en hagedag: Rhododendronparken i Brønderslev. Et stort parkanlegg, omtrent så stort som Nygårdsparken i Bergen. Med små innsjøer, “barokkbroer”, spaserveier, lysthus og restauranter. Beplantningen bestod av store trær, mest bøk, og oppå plenene: store flater dekket av torvblokker, visstnok anlagt i 1992. I torvblokkene vokste rhododendronhybrider. Det fantes mange felter med torv utover alle plen-områdene og i hvert parti var det plantet samme hybrid. Det skal finnes mer enn 10 000 busker av 125 sorter rhododendronhybrider. Så det var et storslagent syn å se utover parken, med felt som lyste i forskjellige farger. Noe slikt går det kanskje an å få til i Bergen, i anledning Kulturbyåret?

Neste dag dro svenskene i retning Varberg, og vi tok tog, buss og båten over Skagerrak og kom til Bergen mandag morgen kl. 07.

En stor takk til Mona og Bjørn Nordin-Liljequist som hadde organisert og som ledet denne turen. Det ble en svært vellykket og meget hyggelig Danmarkstur!

 

 
   


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997