Rhododendronsafari 2001

Ved Anne Lise Arnesen
 

I strålende mai vær dro 16 medlemmer av Den norske Rhododendronforening på safari til Sverige, med Pål Skagseth som reiseleder. Totalt 16 medlemmer fra øst, vest og sør i landet møttes ved Vikene Brygge og ble fraktet med båt til Risholmen. Båten i seg selv var et praktfullt skue. Nyopppusset, blankpolert trebåt så vakker og fin at vi med fordel kunne innta lunsjen på ”dørken”. På Risholmen ble vi mottatt av derværende forpakter som orienterte og viste oss rundt på holmen og til det beplantede området.

Pål A. Skagseth hadde utstyrt seg med medbrakte rhododendronbusker av sorten ’Madam Felle’ til utdeling blant omviserne – og forpakteren på Risholmen fikk et eksemplar av sorten, som takk for at vi ble så godt mottatt. Undertegnede ble oppfordret til å synge bergenssangen med samme navn som et supplement til overrekkelsen – til sikkert stor munterhet for de tilstedeværende. Sangsupplementet skulle være fast ved hver overrekkelse videre, så jeg ” lå i trening” på resten av turen.

Neste stopp var hos Bengt Carlsson ved Svinesund som hadde en mengde fine planter fordelt rundt om på sine skogsområder og hvor de av oss som var interessert kunne erverve oss et eller flere eksemplarer. Og også Bengt Carlsson ble overrakt rhododendronhilsen som takk for omvisning og orientering.

I Gøteborg besøkte vi Botaniska trädgården like ved ”Aston Villa”, hvor vi bodde. Her fikk vi orientering av den tidligere formannen i det svenske Rhododendronselskapet, som selvsagt også ble en plante rikere etter endt omvisning. Dagen ble avsluttet med middag på velvalgte restauranter både på fram og tilbaketur. Den sosiale del av turen var det heller intet å utsette på!

Videre gikk turen til Helsingborg og Sofiero – som var en opplevelse i seg selv. Et vell av vakre planter og imponerende farger. Som omviser hadde vi Juan Moscoso, en meget professjonell, ung fagmann fra Syd-Amerika, bosatt i Sverige. Sofiero ble også beriket med et planteeksemplar.

Det neste besøket vårt var hos den usedvanlig gjestfrie og hyggelige Karin Michaelson i Fjärås, i nærheten av Kungsbacka. Hun bor på plassen ”Fågelsong” som klart kan sies å ligge ”utenfor allfarvei”. Hun var enke etter Erik Michaelson, som hadde bygd opp hagen med egne hender. De fleste av oss fant fram og var tydelig imponert både over fruen og hagen. Sirlig nedtegnet hadde hun laget en håndskrevet ”guide” som fortalte oss hva vi så etter hvert som vi vandret gjennom hagen. (De som ikke har, men ønsker et eksemplar, kan kontakte undertegnede som med glede sender en kopi). Hun fulgte selv med og orienterte og svarte villig på alle spørsmål, og var veldig glad for planten hun velfortjent fikk overrakt av Pål S. Som avslutning bød fruen på kaker og te i sitt koselig hjem. Det var litt vemodig å dra derfra.

Videre til Gunnar Bernlers ”Woodland trädgård” ved Ljungskile hvor både far og datter var hyggelige omvisere.

Til sist besøkte vi Tommy Ahnbys ”Woodland trädgård og plantskola” og der gikk de fleste av oss amok i vår iver etter å skaffe oss ”helt spesielle” rhododendroneksemplarer. Egne og andres biler ble fylt til randen, men moro var det!

For noen av oss ble det tid til en ”fransk visitt” hos ”Roger’en” (Roger Karlsen i Hvitsten) før vi avsluttet. Dette på tross av at det oppsto trafikk-kork på veien opp til Svinesund, noe som gjorde forsinkelsen merkbar.

Det var fantastisk hyggelig tur både ”faglig” og sosialt. Vi ble en sammensveiset gjeng som koste oss sammen. Pål A. Skagseth gjorde en glimrende jobb med opplegg og regi. Vi fikk utrolig mye ut av dagene.

Til slutt: Takk for sist alle sammen og for at dere gjorde det mulig! Takk til Kari og Ole Petter Vik som gjestfritt inviterte Aud Danielsen og meg selv til overnatting i sitt hjem på returen til Bergen.

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997