Rhododendrontur til Danmark.

Ved Frode Harnes.

I slutten av mai i år (2002), arrangerte Rhododendron Sør blomstringstur til Danmark. I alt 18 deltakere, ifra Sogn i vest til Fredrikstad i øst, fikk oppleve 7 forskjellige hager / parker som stod i all sin blomsterskrud.

Naturligvis ble det masse plantekjøp og sosial moro. Det siste ble behørig markert av en munter venninnegjeng fra Kristiansand. 

Det var to typer hager vi fikk oppleve i Jylland, den typiske småhagen på ca 0.5 mål, og den mer parklignende hagen. Vi besøkte mellom andre Svend Aage Askjær ved Hvidbjerg Planteskole i Spøttrup (se på siden: www.kalmiopsis.dk), Bo Holst Pedersen og familien Thomsen i Horsens, og Åge Roholm i Silkeborg, og Rhododendron Haven i Tørring. Det er imponerende å se hvordan danskene utnytter plassen i småhagene sine. De benytter gjerne opphøyde bed, og plasserer små og store rhododendron side om side. I tillegg supplerer de med ledsagene planter.

Det var en minnerik tur, og man sitter tilbake med gode erfaringer og utveksling av kunnskap. Det som gjorde turen mulig var ypperlig organisering og tilrettelegging fra Mona Klemmetsen. Avslutningen var lørdag kveld med en bedre middag på en nedlagt togstasjon. Atmosfæren her bidro til at stemningen var herlig. Det at vi befant oss langt inne i skogen, og at det var fullmåne, gjorde at det var noe trolsk over det hele.

Vi er alle takknemlige for den innsatsen Mona gjorde, og håper at vi får gleden av å reise sammen igjen seinere. Kanskje til Nordisk Rhododendronsymposium i Bergen 2003?

Det er godt å være rhodoman i Danmark!                                Foto ved Frode Harnes.

Fra Danmarksturen                                                                     Foto: Frode Harnes

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997