Medlemsmøtet 6. november 2002

Ved Randi Valen Fessl

Rundt 35 medlemmer var samlet i Handelsbankens kantine i Alle Helgensgate 4 i Bergen om kvelden den 6. november 2002. Dette var høstens begivenhet for oss som er bosatt i Bergen og omliggende kommuner. Folk tok og turen fra Stord, Tysnes, Radøy, Lindås, Masfjorden og Dalsøyra i Gulen. Det var hyggelig å hilse på kjente og bli kjent med nye ”rhodomaner”.

Denne kvelden hadde vi Gunnar Gilberg som foredragsholder. Han hadde kalt sitt lysbildekåseri for et rhododendron-eventyr. Vi fikk være med på en ”reise” som tok oss innom hagen hans på Minde i Bergen og til landstedet på en holme i Raunefjorden, mellom Sotra og Flesland. Deretter ”dro” vi til Skottland.

Der fikk vi se bilder fra Oban og fra Glendoick hvor familien Cox har sitt ”rhododendronrike”, og dessuten fra den botaniske hagen i Edinburgh. Så bar det lenger av sted: til Yunnan-provinsen i det vestlige Kina. Gilberg fortalte om turene der på jakt etter nye arter av denne eventyrlige planten. Vi nærmest følte at vi var tilstede på et fjellpass på over 4500 moh overstrødd med bønneflagg på grensen til Tibet, og hvor de karrige fjellsidene var dekket av bl. a R. beesianum.

Han gjorde også en sving innom Japan hvor vi fikk ”treffe” hans gode venn Hideo Suzuki og se vakre samlinger av japanske rhododendron. Professor Suzuki kommer for øvrig til Norge for å holde foredrag i forbindelse med Nordisk Rhododendronsymposium i månedsskiftet mai/juni 2003.

Neste stopp var Hawaii. Det vokser riktignok ikke rhododendron der, men allikevel var det interesse for å stifte en lokal rhododendronforening! Videre gikk turen til Seattle på vestkysten av USA og så over grensen til Vancouver i Canada. Tilslutt bar det hjemover med siste stopp på holmen i Raunefjorden.

Lysbildene satt på netthinnen lenge etter, og det er vanskelig å gi en god beskrivelse av alle de vakre plantene som Gilberg selv eller hans kone har fotografert. Han har allerede gledet mange med sine foredrag og kanskje kommer han en dag til et hagelag eller en forening nær deg. Grip da anledningen!

Etter en kort pause fikk vi en annen form for billedvisning, Det var et multimedieshow, ledsaget av klassisk musikk. Anne og Kolbjørn Tafjord-Kirkebø sto for denne presentasjonen. Ved hjelp av to elektronisk styrte lysbildefremvisere fikk vi se over to hundre bilder av rhododendron i Bergen og omegn i løpet av femten minutter. Her var det bare å lene seg tilbake og ta inn synet av utallige rhododendron fra alle årets tider. Bildene vil for øvrig bli gitt ut som bok i 2003.

Så var det tid for tebrød og kaffe eller te, spandert av Handelsbanken. Dette ble fortært til medfølgende loddsalg. Rhodomaner er sikkert litt spillegale for loddsalget gikk strykende og det kom hele kr. 3.560,- i kassen. Men det var ikke rart at pengene satt løst, for her var det mange fine gevinster. Alt sammen ”medbrakt” av ivrige rhododendrondyrkere slike som f eks Jan Valle, Jan Hesjedal, Hans Johansen, Torstein Borg og Pål A. Skagseth. De hadde forært gevinstene av egen produksjon fra frø og stiklinger. Som en kuriositet kan vi nevne at noen av plantene Jan Valle hadde med, kom fra frø som Prof. Suzuki hadde forært til Gunnar Gilberg. De som hadde lykken med seg denne kvelden kunne altså rusle hjem med noe spesielt til å plante i sin egen hage. Vi andre får trøste oss med at vi sikkert har hell i kjærlighet!

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997