Vårtur til Eidsvåg og Radøy

ved Randi Valen Fessl
 

se også artikkelen

”Tjorehagen”
- en naturopplevelse utenom det vanlige.

Ved Pål Skagseth

 

Søndag, 6. april 2003 arrangerte foreningen tur for medlemmer og andre interesserte for å se på tidligblomstrende rhododendron. Første stopp var hagen til foreningens leder, Torbjørn Lem Gjesteland, i Eidsvåg i Åsane, 5 km nord for Bergen sentrum. Vi møttes ved parkeringsplassen ved Eidsvåg kirke kl. 10 og gikk et par hundre meter til hagen i Vollane 10. Eiendommen omfatter et par mål og ligger vendt mot sørvest. Folk som har greie på det mener at Gjesteland har en av de mest innholdsrike samlinger av rhododendronarter som finnes i en privat hage på Vestlandet, det betyr drøyt 200 forskjellige arter. I tillegg kommer omtrent 100 forskjellige hybrider. Forventningene var derfor høye til den forestående omvisning. Gjesteland var som alltid i storform og fortalte med stor entusiasme om nesten hver enkelt plante.

 

Våren kom tidlig på Vestlandet i år og var som sedvanlig lunefull: fint og varmt den ene dagen og snø og frost den neste. Det kom frem at vi egentlig burde ha vært der uken før, for i mellomtiden hadde snøen tatt noe av blomstringen. Rh.Calophytum, en av de tidligblomstrende, storbladete artene så dessverre litt medtatt ut etter å ha blitt dekket av snø. Men det var heldigvis mange andre, like vakre, tidlige arter som akkurat hadde begynt å utfolde seg. Vi så Rh. Dauricum i både hvit og rosa form, Rh. Thomsonii med røde blomster og Rh. Succothii, også den med klarrøde blomster. Begge disse har spesielt vakre stammer. I underseksjonen Taliensia finnes mange hardføre planter med kraftig filthårete blad. Det kan ofte gå mange år før de blomstrer, men siden Gjesteland begynte å bygge opp sin plantesamling allerede for tretti år siden, i 1973, så fikk vi se mange flotte planter fra denne gruppen i blomst: Rh. Balfourianum, Rh. Bureavii, Rh.Bureavioides, Rh. Clementinae, og Rh. Elegantulum, alle med blomster i forskjellige sjatteringer av rosa. Av de storbladete, store buskene var også Rh. Galactinum tidlig ute med sine små, hvite klokkeformete blomster. Det samme var Rh.Mycrogynum. Den er av den lave lette sorten, med røde blomster i klokkeform.

 

Rh. Hunnewellianum er av den høye, slanke sorten, nærmest et tre, med smale spisse blad. Den viste også sine store og vakre rosa klokker. Den blomstrer vanligvis i mai, men siden hagen på Vollane ligger svært beskyttet, er den veldig gunstig for tidligblomstrende rhododendron. En annen av de tidlige artene som viste seg for oss fra sin beste side var Rh. Habrotrichum, tett i veksten, med smale smal og åpne, klokkeformete blomster i rosa.

I hagen finnes også mange spesielle trær og busker og mange løkplanter. Løkene var allerede på hell og for løvtrærne var det litt for tidlig. Men vi kunne ane den kommende prakten i søyleeiken, søyleospen og søyleasken. Det fantes også vanlig eik og rødeik, samt en samling fine bartrær: Penselfuru (pinus paviflora), hemlokk, barlind og hengelerk. På et spesielt lunt sted vokste en stor blåregn som har blomstret de tre siste årene. Vi kunne også beundre stammene og barken på en stor sørbøk og på to fine eksemplarer av acer grisium og prunus cerula.

 

I de senere år har Gjesteland utvidet plantesamlingen sin med det han kaller for ”latmannsroser”.  Det er buskroser og andre roser som stort sett trenger lite stell og ingen sprøyting.  Vi må nok ta oss en tur i hagen hans til en annen årstid også!

 

Etter et opphold på omtrent halvannen time i Eidsvåg, dro følget videre nordover. Vi krysset Salhusfjorden på Nordhordlandsbrua, som for øvrig er verdens lengste pontongbro og er en severdighet i seg selv, og fortsatte til en annen severdighet i Nordhordland: Tjorehagen i Sæbø på Radøy. Der ventet flere deltakere og vi var nå blitt 25 i følget.

 

Olav Tjores hage er overtatt av Stiftinga Tjorehagen etter hans død i 1998. Det har blitt opprettet et fond, Olav Tjores Minnefond, hvor blant andre Radøy kommune har tilført kr. 500.000.-. Fondets avkastning skal brukes til vedlikehold og utvikling av hagen. I 2003 har arealet blitt utvidet med 16 mål mot sør og sørvest, slik at Stiftinga nå disponerer bortimot 40 mål. Den ”gamle” hagen til Tjore omfatter om lag 15 mål og parkeringsplassen med plener og beplanting utgjør vel 3 mål.

 

Rh. oreodoxa.  Foto Randi Valen Fessl

 

Olav Tjore la ned utrolig mye arbeid i hagen sin, og man kan ikke unngå å bli beveget av å rusle rundt og beundre alt han fikk utrettet. Slik som den store dammen som han grov ut for hånd. Det sies at han slet ut minst 15 spader! De fleste av disse spadene har Stiftinga hånd om, men det ryktes at et par spader kom vekk på mystisk vis. Den forseggjorte steinbroen som ruver på grensen til den nye delen av hagen, fikk Olav Tjore så vidt oppleve ferdig før han døde. Broen er et kunstverk, utført av murer og kunstmaler John Petter Havnerås og murer Arvid Reigstad.

 

Det som møtte oss var den nye parkeringsplassen ved inngangen til hagen. Der var det plassert noen kjempestore rhododendronbusker som nylig var blitt gravd opp på universitetsområdet på Nygårdshøyden i Bergen. De måtte fjernes derfra på grunn av byggearbeider, og noen ivrige og entusiastiske og sterke karer fra Stiftinga så mulighetene som bød seg. Plantene ble fraktet hit ut og så ikke ut til å ha tatt skade av ferden, for flere av dem sto i full blomst. Senere på sommeren i år har de blitt flyttet til sin nye vokseplass i den nye delen av hagen, sør for Steinbroen. I løpet av sommeren har også det nye damanlegget ved broen blitt gjort i stand slik at det står klart for innvielse i mai 2004.

 

Steinbroen i Tjorehagen er et nydelig stykke håndverk.  Foto Brage Byrå

 

Tilbake til omvisningen. Vi var heldige med været og før vi begynte rundturen, nøt vi medbrakt niste på benkene utenfor det lille ”uthuset”. Kyndige folk tok oss deretter med rundt i hagen. Her var det litt av hvert å legge merke til av både planteliv og fugleliv. Men det var tydelig at blomstringen ikke var kommet så langt som i Eidsvåg. De tidlige artene som sto i blomst her var Rh. Ciliatum, en forholdsvis liten busk med hvite, traktformete blomster. Den befant seg øverst oppe i den gamle delen av hagen. Ellers var Rh. Oreodoxa var. Fargesii på nedsiden av dammen kommet så vidt i blomst. Av Rh. Calophytum så vi eksemplarer som allerede blomstret og andre som var i ferd med å springe ut. Noen eksemplarer av den store, treformete arten Rh. Barbatum nølte ennå med å vise sin blomsterprakt, det samme gjorde Rh. Thomsonii. Til gjengjeld sto noen frodige, tette busker av Rh. Tsariense i full blomst på sørsiden av steinbroen. Det gjorde også noen eksemplarer av Rh. Sutchunense. Disse befant seg i ”dalen” på oppsiden av dammen. Av hybrider var noen eksemplarer av ”P.J. Mezitt” i blomst.  Disse er spesielt hardføre planter.

 

Det er alltid en spesiell opplevelse å besøke Tjorehagen. Årstiden og været spiller egentlig ingen rolle, man kan finne en lykkestund der til enhver tid. Det er kjekt å vite at hagen har fått ry som en attraksjon langt utover Nordhordlands grenser og at folk kommer langveis fra for å besøke den.

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997