Oktobertur til Tysnes

Ved Gerd Jørgensen

 

Været var så skjønt at det føles umulig å skrive ’høst’, men visst var det frost på bakken om morgenen søndag 10.oktober. Solen varmet oss hele dagen, som startet hos Charles

 

Han sier selv at han begynte med et hus og en ganske ordinær villahage, men nå, etter 18 år, ser vi at det er i ferd med å bli et miniarboret.

 

Den opprinnelige vegetasjonen har ofte måttet vike plassen for stiklinger av favorittene våre, men kjempeeinene på oppsiden av innkjørsveien står som majestetisk kontrast til Rhododendron på nedsiden med myke former og løfter om blomster.  Eiendommen ligger østvendt og går ned mot et lite vann. Et belte med gran skal vekk og gi plass til flere unge rhodoplanter. Vi trår varligt i nybrotsmarken, for det er ikke alltid at stiklingene står godt beskyttet av en gammel trerot. Kvist og ris ligger igjen på skogbunnen. Det gir næring og bunndekke og stubbene fungerer også som  varselsetegn for husets barn når de leker i ’hagen’.

 

 

Neste stopp er hos Torstein Borg på Tveit. Det ligger også østvendt men mot fjorden og med ravnens og ørnens fjell som effektfull bakgrunn. Været var stille og ingen av oss kunne gå glipp av fuglelivet eller årstidens fargespill i solen.

Slektsgården hans har gått fra jordbruk til rhodobruk og det aller meste av Rh.  fins representert.

 

Torstein er ’på fornavn’ med alle sine planter og forteller oss om dem og vi deler hans irritasjon over hjortebukken som klødde av seg geviret sitt på en lovende

 

 

Sult og tørst glemmer man lett hvis man er rhodoentusiast, men verten vår hadde forberett både det ene og det andre, ikke minst en hvit dame i strl XXL til 30+ personer med påskriften ’Rhododendron i eitt og alt’ og blomster i marsipan!

 

Etter spisepausen fortsatte rhodovisningen  til nye og gamle marker på sørsiden av huset. Og som om ikke dette var nok, ble det plantebytte som finale. Lokalavisen fikk også sitt og vi hadde alle fått vårt i stort monn.

 

 

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997